Izvor: Blic, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke za pravo glasa Srba iz RS

Stranke za pravo glasa Srba iz RS

Stranke u Srbiji podržavaju ideju premijera Republike Srpske Milorada Dodika da Srbi iz RS dobiju biračko pravo u Srbiji. Za tako nešto, ipak, potrebno je stvoriti određene pravne uslove.

Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda, ističe da biračko pravo, kao standardni uslov, podrazumeva državljanstvo. To bi značilo da Srbi iz RS, da bi glasali u Srbiji, moraju prvo da steknu državljanstvo Srbije.

- Zakonska mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postoji, s obzirom na to da državljani BiH mogu da steknu državljanstvo Srbije. To bi, međutim, bilo vrlo specifično. Državljani Republike Srbije koji ovde imaju i prebivalište, svojim glasom odlučuju o tome kome će ukazati poverenje da vodi državu, ali, između ostalog, ovde plaćaju i porez, što ne bi bio slučaj sa Srbima iz RS - kaže Vučetić.

Inače, Hrvatska je, na osnovu Dejtonskog sporazuma, omogućila Hrvatima iz Federacije BiH da ostvare biračko pravo.

Vahid Šehić, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, precizira da je BiH sa državnom zajednicom SCG imala međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu.

- Ipak, državljanstvo ne podrazumeva automatski i pravo glasa. Ono bi moralo da bude uređeno posebnim međudržavnim aktima - kaže Šehić.

M. Šterić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.