Stranke troše novac bez kontrole

Izvor: Blic, 31.Avg.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke troše novac bez kontrole

Drago Kos, predsednik GREC

U Srbiji nema pravog, objektivnog nadzora nad finansiranjem političkih stranaka. Agencija za borbu protiv korupcije bi to trebalo da radi, a ona još nije zaživela. To znači da je kontrola nad tim kako stranke u Srbiji dobijaju i troše novac sasvim slaba - kaže za „Blic" Drago Kos, predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije i slovenačke antikorupcijske komisije.

Dobro upućen u političku praksu u Srbiji, stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korupcije i rad nezavisnih regulatornih tela, Kos naja­vljuje da će se sve mane ovdašnjeg sistema otkriti tokom posete eksperata GRECO koji uskoro dolaze u Srbiju sa ciljem da ispitaju transparentnost finansiranja političkih stranaka i njihovih izbornih kampanja, izvore finansiranja partija, postupke sa privatnim donacijama, njihovo trošenje, strukturu izveštaja o trošenju i ko nadzire to trošenje. Nakon izveštaja GRECO, Srbija će dobiti rok od godinu i po dana da zakone i praksu promeni u skladu sa preporukama SE.

- I u EU ima država u kojima stranke koje su na vlasti koriste državne resurse. To su najgori oblici zloupotrebe na tom području - kaže Kos i na pitanje da li bi Srbiju uvrstio u krug takvih zemalja, kaže:

- Video sam izveštaje GRECO koji su bili veoma oštri i nemilosrdni prema zemljama EU. Ako je to u Srbiji praksa, to će sigurno i biti objavljeno u izveštaju GRECO.



Šta su preporuke SE za kontrolu finansiranja političkih stranaka?

- Pravilo broj jedan je transparentnost, da što god se tiče davanja donacija strankama i njihovog trošenja mora da bude potpuno transparentno. Zabranjeno je primanje anonimnih donacija, kao i donacija iz inostranstva, državnih institucija i organizacija. Isto važi i za primanje usluga, jer donacije ne moraju biti isključivo u novcu. Unutar stranke moraju da postoje razrađeni sistemi da se tačno zna za šta se upotrebljava novac. Takođe, moraju postojati sistemi spoljne nezavisne kontrole.



Koliko praksa u Srbiji odudara od preporuka Saveta Evrope?

- Kad bih vam sad odgovorio na to pitanje, to bi bila moja procena, radije sačekajmo šta će eksperti GRECO reći nakon evaluacije stanja u Srbiji. Mislim da će biti puno toga da se popravi. To tvrdim na osnovu iskustava GRECO u zemljama koje važe za veoma transparentne, a koje su dobijale mnoge preporuke šta da poprave. To je područje kome do sada nije posvećena velika pažnja, ne samo u Srbiji već i u drugim zemljama EU.



Da li ste upoznati kako u Srbiji stoje stvari sa kontrolom finansiranja stranaka?

- Koliko znam, problem sa zakonom o finansiranju stranaka je isti kao i sa drugim propisima u Srbiji, dakle problem je u njegovoj primeni i nadzoru nad njegovom primenom.

Zloupotreba vlasti

Šta su najkritičnije tačke zloupotrebe stranaka na vlasti?


- Najopasnija je veza između finansiranja stranaka i njihove uloge u funkcionisanju države. Ako se stranke finansiraju zato što su u Vladi ili pomoću Vlade, to je najgori oblik prekršaja koji možemo da zamislimo. Ima zemalja u kojima važi princip „daj - dam", gde donatori finansiraju stranke jer računaju da će im se to vratiti kad ove dođu na vlast.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.