Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke se pripremaju za izbore

Beograd -- Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević misli suprotno od Ivane Dulić o referendumu o predlogu novog ustava.

"Dan pre njene izjave koju su preneli mediji, zasedalo je Predsedništvo stranke i atmosfera nije bila u tom duhu", rekao je Milosavljević povodom najave potpredsednice G17 da će Glavnom odboru G17 u nedelju predložiti da pozovu na bojkot referenduma o predloženom ustavu Srbije.

Na pitanje da li je nagovešten rascep u G17 plus, Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za list Danas rekao da je izjava Dulić Marković lična i da ona ima pravo da najavi da će taj svoj stav braniti na Glavnom odboru stranke.

DSS: Rezerva prema predizbornim koalicijama

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je da će se Demokratska stranka Srbije zalagati za raspisivanje izbora na svim nivoima u najkraćem mogućem zakonskom roku nakon potvrđivanja predloga ustava na referendumu.

Janković je agenciji Beta rekao da DSS ima načelnu, "delimično na rđavom iskustvu zasnovanu", rezervu prema predizbornim koalicijama, ali da će Glavni odbor stranke odlučiti o tom pitanju kada izbori budu raspisani.

On je rekao da eventualno usvajanje ustava ne bi trebalo da se koristi u predizbornoj kampanji jer se taj akt usvaja, kako se izrazio, "u državnom i nacionalnom interesu", a ne zbog toga da bi neka stranka od toga pravila izborni profit.

Prema njegovoj oceni, u slučaju da ustav ne bude potvrđen na referendumu, predizborna kampanja bila bi "neuporedivo nepovoljnija".

"Ubeđen sam da eventualni neuspeh referenduma ne bi koristio nikome, pa ni onima koji mu se danas najglasnije protive", kazao je on.

Janković se, takođe, zauzeo za odvajanje referendumske i predizborne kampanje, jer se u jednoj odlučuje o postojanju države, a u drugoj ko će državom upravljati.

SPS: Usvojiti izborne zakone, pa na izbore

Generalni sekretar Socijalističke partije Srbije Zoran Anđelković izjavio je da je neophodno da odmah posle potvrđivanja novog ustava u Skupštini Srbije i donošenja ustavnog zakona, budu usvojeni ključni izborni zakoni i raspisani opšti izbori.

"Od dinamike usvajanja izbornih zakona, a posebno zakona o lokalnim izborima i lokalnoj samoupravi zavisiće da li izbori mogu da budu organizovani do kraja godine", rekao je Anđelković u intervjuu agenciji Beta.

On je ocenio da je malo verovatno da izbori budu održani u decembru, ali je istakao da SPS insistira na izborima na svim nivoima, čim se za to steknu uslovi.

Dodao je da nikako ne bi bilo dobro da izbori, pogotovo lokalni, budu organizovani po postojećim zakonima i ocenio da je te zakone moguće doneti u nekoliko dana, nakon eventualnog potvrđivanju predloga ustava u parlamentu.

"Nema nijednog razloga da se već sada o tome ne razgovara u Skupštini Srbije i da se ne zakazuju sednice, tim pre što je neophodno konstatovati ostavke ministara iz G17 Plus", rekao je Anđelković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.