Izvor: B92, 20.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke samostalno na čelu ministarstava

Beograd -- Kako je Radiju B92 potvrđeno u vrhu Demokratske stranke Srbije, među koalicionim partnerima je dogovoreno da svaka od četiri stranke samostalno upravlja resorom koji joj je dodeljen u okviru Vlade Srbije. Time je izbegnuta mogućnost da, na primer, šef policije ili Bezbednosno-informativne agencije bude iz DSS, a njegov zamenik iz Srpskog pokreta obnove, na čemu je tokom pregovora insitirao Vuk Drašković.

Formiranje ministarstava na taj način, da po horizontali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i vertikali budu zastupljeni kadrovi jedne političke grupacije, je neprihvatljivo, smatra Dragan Šutanovac, bivši predsednik Odbora Skupštine Srbije za bezbednost i član Demokratske stranke. Šutanovac misli da se tu radi o sprovođenju jednopartijskog sistema u okviru jednoj ministarstva. "Kroz Odbor za bezbednost ćemo pokušati da kontrolišemo rad Ministarstva unutrašnjih poslova, ali ako je sve funkcionere Ministarstva nemestila jedna partija to stvra velike probleme i mislim da to nije dobronamerno i da nije dobro. Dragan Jočić iz DSS je govorio da će on sprovoditi unutrašnju kontrolu u MUP, a čini mi se da su ta obećanja bile puke laži jer oni žele da stave pod kontrolu jedan velik sistem i da ga iskoriste u svoje, pretpostavljam partijske, svrhe", kaže on.

Na pitanje B92 da li može postojati zadovoljstvo rezultatima rada MUP i BIA u periodu prethodne vlasti, kada je ministar policije imao zamenika koga je postavio DS i kada je na čelu Odbora za bezbednost takođe bio funkcioner DS, Šutanovac nije precizno odgovorio. "Odbor je bio u povoju kontrole MUP i BIA, a mi smo obavili velik posao. U koalicijama, stranke neke koalicije treba da kontrolišu jedna drugu, inače možete od nekog ministarstva napraviti jednopartijsko ministarstvo, koje radi pre svega u interesu svoje partije", kaže Šutanovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.