Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke o novcu za kampanju

Beograd -- Stranke Borisa Tadića, Tomislava Nikolića i Čedomira Jovanovića najavljuju skromne predizborne kampanje.

Kandidati koji učestvuju u trci za predsednika Srbije imaće na raspolaganju nešto više od 400 miliona dinara, a petina te sume ravnopravno će biti podeljena svima koji se budu kandidovali na nedavno raspisanim predsedničkim izborima.

Dakle, dok država za predizbornu trku kandidatima ukupno nudi više od pet miliona evra, u strankama kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su njihovi apetiti skromni i da neće imati problema da troškove uklope u ponuđene iznose.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Marković kaže da Tadićeva kampanja neće biti pompezna, a da je novac iz budžeta dovoljan za, kako kaže, „lansiranje kampanje".

"Naravno da nijedan kandidat neće voditi kampanju samo iz tih sredstava, već se tu računa i na priloge koje će dati građani, simpatizeri, a da budem potpuno iskrena, mi računamo i da će Boris Tadić, kao pobednik, dobiti dodatnu sumu iz budžeta koja pobedniku pripada, i time pokriti troškove kampanje”, rekla je ona.

"Ono što je najskuplje u kampanji jesu mediji, ali mi smo već najavili da će se Boris Tadić, koji je više od kandidata DS-a i predsednik Srbije, truditi da vodi jednu skromnu kampanju koja će biti više terenska nego medijska", rekla je Markovićeva.

Skromnost je osobina na kojoj će kampanju zasnivati i štab Tomislava Nikolića, kaže Jorgovanka Tabaković iz Srpske radikalne stranke.

"Mi smo pripadnici skromne političke partije koja svoju kampanju zasniva, pre svega, na iskrenosti izjava i na doslednosti da će ono što izjavljuje i da sprovodi, a to je da nam je Srbija u srcu i da ćemo učiniti sve da Srbija dobije pravog predsednika – Tomislava Nikolića”, kaže ona.

Tabakovićeva je ocenila da je finasiranje političkih stranka i izbornih radnji neusaglašeno u dva zakona - Zakonu o budžetu i Zakonu o finasiranju političkih stranaka - i da je to zasluga, kako je navela, "ministrove kampanje", ne precizirajući na kog ministra misli.

Mitingom u Aranđelovcu, u kampanju za predsedničke izbore krenuo je kandidat LDP-a Čedomir Jovanović.

Član predsedništva te stranke Ivan Andrić kaže da će akcenat njihove kampanje biti na aktivizmu i motivaciji ljudi, a da je važno da novac iz budžeta svim strankama pruži istu šansu.

"Nažalost, izgleda da tako neće biti, već da će i ova predizborna kampanja biti način da se tajkuni umešaju u izborni rezultat. To će se najbolje videti prema obimu televizijskih spotova koji su najskuplji deo svake kampanje, kao i plaćeni termin. Kada se te dve stvari uporede najjasnije će se dobiti slika koliko je koji kandidat potrošio na izborima”, zaključuje Andrić.

Kritike na ponuđenu sumu iz budžeta stižu iz SPS-a. Najavljujući kandidaturu Milutina Mrkonjića, socijalisti kažu da su sredstva iz budžeta dovoljna tek za kampanju gradonačelnika nekog osrednjeg grada.

Podsetimo i da kandidati za predsednika novac za finansiranje kampanje mogu da prikupljaju i iz privatnih izvora, i to najviše do 84 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.