Stranke nisu  za nove pokrajine

Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke nisu za nove pokrajine

Većina političkih stranaka u Srbiji se protivi bilo kakvom menjanju teritorijalnog uređenja Srbije, pa tako i stvaranju novih pokrajina. Ustav Srbije, međutim, građanima daje mogućnost da referendumom izdejstvuju pokrajinu. Ali, kako ocenjuju stručnjaci, kao i mnogi drugi pravni akti u Srbiji, i ovaj najviši je nepotpun. Najjednostavnije rečeno, čak i da građani jedne oblasti ostvare svoju želju i izglasaju autonomnu pokrajinu, na osnovu Ustava ne bi se znalo koje su nadležnosti nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokrajine.

Funkcioner DS Boško Ristić, kako su preneli mediji, predložio je da južna Srbija bude pokrajina sa sedištem u Nišu. A ovu ideju je podržao sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić navodeći da Ustav Srbije to omogućava.

Za razliku od ostalog dela razvijene Evrope u kojoj su teritorijalne „podele", ma kako se one zvanično nazivale, zapravo osnov za bolji ekonomski razvoj oblasti u Srbiji, međutim, i ovakve inicijative posmatraju se prvenstveno na političkoj osnovi. Tako je stvaranje novih pokrajina za jedan broj stranačkih funkcionera sinonim za nove podele, osnov za separatističke pokrete koji vode daljem parčanju Srbije. Generalno posmatrano, u Srbiji bi možda mogle, ako je suditi po strankama, da se na mišiće izdejstvuju regije, ali pokrajine nikako.

- Apsolutno protiv! Davanje novih teritorijalnih autonoma znači novo cepanje i stvaranje novih separatističkih pokreta - kaže funkcioner SRS Aleksandar Vučić.

Andreja Mladenović, portparol DSS, kaže da je Ristićeva izjava „budalaština".

- Taj čovek uopšte ne zna šta priča. Po Ustavu postoje dve pokrajine, i to su Vojvodina i Kosovo, a što se tiče regiona, oni su mogući. Ali, to je ustavna kategorija, a toga je Ristić trebalo ranije da se seti - kaže Mladenović.

DS podržava, međutim, udruživanje regiona u veće oblasti i davanje određenih ovlašćenja regijama, a to nema isti stepen ovlašćenja kao i pokrajine, kaže za „Blic" šefica poslanika DS Nada Kolundžija.

Verica Kalanović, potpredsednica G17 plus, kaže da bi sa novim pokrajinama bio uvećan administrativni aparat.

- U skladu sa evropskom praksom, Srbija će u narednom periodu imati regione po ekonomskim kriterijumima koji treba prvenstveno da budu u službi stvaranja uslova za nova ulaganja, zapošljavanja i razvoj infrastrukture - kaže Kalanovićeva.

Za NS pokrajine nisu rešenje.

- Decentralizacija se mora sprovesti do kraja, to ne sporimo, ali kako? Tako što će nacionalni investicioni plan omogućiti ravnomerniji regionalni razvoj Srbije. Pokazalo se da pokrajine nisu dobro rešenje, što vidimo sada sa Kosovom - kaže Dubravka Filipovski, potpredsednik NS.

Za SPS dovoljne su dve sadašnje pokrajine, Vojvodina i Kosovo. Kako kaže Žarko Obradović, visoki funkcioner SPS, „svaka ideja stvaranja novih pokrajina je loša jer ne vodi računa o suštini, a to je da se Srbija ekonomski razvije, a ne da se pravi pokrajina".

Međutim, kada je reč o decentralizaciji države, a posebno autonomnim pokrajinama ili procesu regionalizacije, Srbija je tek na početku i samog suštinskog odnosa prema ovom pitanju, a kamoli praktičnom delovanju. A to, kako kaže profesor Novosadskog univerziteta Jovo Komšić, pokazuje i sam tekst Ustava. Ustavni pisci jesu ponudili Srbiji „tu evropsku mogućnost, ali to pravo nije precizirano".

- To je jedna vrsta fasadne, više simbolične ponude. Sigurne ingerencije su utvrđivanje simbola pokrajine. Možda će nešto više doneti zakon o teritorijalnoj organizaciji Srbije koji se iščekuje - kaže Komšić. I zaista, kada se prelista Ustav, u delu oko nadležnosti autonomnih pokrajina stoje razne odredbe oko „uređivanja pitanja od pokrajinskog značaja u oblasti planiranja"; lova, ribolova, prosvete, zdravstva... Međutim, svugde stoji da se uređuje - u skladu sa zakonom. Kako kažu stručnjaci za ustavna pitanja, ne piše čak ni kojim zakonom.

Osim lošeg iskustva kao primera radi sa pokrajinom Kosovo, šta je još problem u Srbiji kada je reč o bilo kakvim teritorijalnim „granicama"?

- Naša politička klasa se na ovom primeru pokazuje nedovoljno evropskom - kaže Komšić. Vojvođanske stranke, LSV i SVM, podržavaju donošenje zakona o osnivanju autonomnih pokrajina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.