Stranke još kriju donatore

Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke još kriju donatore

Iako je RIK, zbog interesovanja javnosti, pozvao partije da još ove nedelje objave finansijske izveštaje, u strankama nisu raspoloženi da saopšte ko im je sve davao novac za izbornu kampanju

Sve stranke koje su učestvovale na parlamentarnim izborima u Srbiji podnele su RIK-u finansijske izveštaje o utrošenom novcu za izbornu kampanju u predviđenom roku, koji je istekao preksinoć u ponoć, izjavila je za "Politiku" zamenik sekretara Republičke izborne komisije Jasminka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jakovljević. Za naš list Jasminka Jakovljević je rekla da je RIK uputio strankama dopis da, zbog velikog interesovanja javnosti, već u ovonedeljnom "Službenom glasniku" objave svoje pojedinačne izveštaje o troškovima, a ne tek nakon kontrole izveštaja za koji RIK ima zakonski rok od 90 dana. Do sada je odredba o objavljivanju izveštaja iz Zakona o finansiranju stranaka uglavnom tumačena tako da izveštaji stranaka ne mogu biti dostupni javnosti pre nego što RIK obavi njihovu kontrolu. Što se tiče privatnih izvora finansiranja, na koje učesnici izbora imaju pravo u iznosu od 20 odsto ukupnog izdvajanja iz budžeta (323.026.000 dinara), što je 64 miliona po stranci, Zakon tu nije dovoljno precizan u slučaju da je neko potrošio manje od odbijenih para, kažu u RIK-u. Nezvanično, "Politika" saznaje da je na spisku donatora najviše građana i firmi čija imena nisu poznata javnosti, ali da ima i šefova stranaka koji su bili donatori svojim partijama. Međutim, naši pokušaji da u strankama saznamo imena onih koji su "investirali" u političku opciju koju podržavaju, ostali su bez uspeha. Predstavnici stranaka uglavnom su nam savetovali da se obratimo RIK-u, gde takođe nisu želeli da daju preciznije informacije.

Nakon ponavljanja izbora na šest mesta 8. februara, kada je većina stranaka povukla već predate postizborne izveštaje na doradu, nezvanično je rečeno da nisu uočene promene u finansijskim izveštajima, ali da će ih RIK podrobno i zvanično analizirati. Na najavljenoj sednici biće odlučeno da li će za kontrolu izveštaja biti angažovane stručne službe iz parlamenta ili poseban revizor.

Da podsetimo, kada su stranke prvi put predale izveštaje 31. januara, u RIK-u su nezvanično rekli da "prekoračenja dozvoljenih iznosa nisu uočena". Ni tada, a ni sada veći broj stranaka nije želeo da da informacije o potrošenom novcu, a izuzetak su SRS, SPS i Grupa građana – Branko Pavlović. Branko Pavlović je prvi još u januaru objavio da je Grupa građana Zato što mora bolje potrošila 83.000 evra. Po rečima Dragana Todorovića, funkcionera SRS-a, već objavljeni trošak ove stranke od 137 miliona (od dozvoljenih oko 150 miliona ) dinara nije se promenio ni dinar posle ponovljenih izbora, a računajući na to, kaže, radikali svoj izveštaj nisu ni povlačili. "Procenili smo da ponavljanje glasanja na šest mesta neće doneti stranci novi mandat, zbog čega smo odlučili da nema potrebe za dodatne troškove", kaže za "Politiku" Todorović.

Branko Ružić iz SPS-a otkriva za naš list da je ova stranka u kampanji potrošila 43.779.197 dinara od ukupno mogućih 97 miliona dinara. Ukoliko se pokaže da su ove dve stranke potrošile manje od iznosa koji im je iz budžeta uplaćen, moraće da vrate novac, kažu u RIK-u. Naime, Zakonom o finansiranju stranaka, u članu 10 se navodi da svi učesnici pre izbora imaju prava na 20 odsto para iz budžeta (što je po 3,2 miliona dinara) i da ostalih 80 odsto dele stranke koje su osvojile mandate, kao i da stranke treba da vrate novac budžetu Srbije ili opštine ukoliko se pokaže da "sredstva isplaćena po ovoj odredbi premašuju iznos sredstava utrošenih do dana održavanja izbora". Ali, ova odredba se različito tumači.

Programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić tvrdi da ovom odredbom Zakon propisuje da će svi koji su potrošili pre izbora više od 3,2 miliona iz budžeta morati da vrate razliku, pa i oni kojima je ona "pokrivena" naknadnom isplatom novca za mandate koja sledi u roku od 10 dana od objavljivanja izbornih rezultata. Naime, podseća, niko ne može da se unapred oslanja na to da će ući u parlament i dobiti novac za to. Miodrag Petrović, portparol RIK-a, međutim, tvrdi da zakonska odredba ne precizira da neko ko je pokrio troškove treba da vraća novac, a Branko Ružić dodaje da se "i na 3,2 miliona dinara čekalo, kao i na ostatak svote do poslednjeg dana roka za isplatu, a kampanja mora da se vodi".

Transparentnost Srbija, inače, procenjuje na osnovu izveštaja agencija za procenu, da je za medijsku kampanju potrošeno više nego što je zakonom propisano, a da ono što medijima stranke nisu platile mogu da budu donacije i samih medija.

M. Nikić

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.