Stranke, državna politika i NATO

Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke, državna politika i NATO

Zdravko Ponoš (FoNet)

Niš, Beograd -- General Zdravko Ponoš kaže da se Vojska ponaša u skladu sa zvaničnom državnom politikom.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije napominje da izjave stranačkih funkcionera o NATO-u nisu zvanična politika. "Evroatlantske integracije su proces, a ne da li smo ili nismo u NATO-savezu. U ovom momentu postoji opredeljenje države i ono podrazumeva aktivno učešće Srbije u NATO programu Partnerstvo za mir", rekao je Ponoš u Nišu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, Vojska prati šta se dešava na terenu u vezi sa rešavanjem statusa Kosova.

Na vojnom aerodromu u Nišu jutros je počela zajednička obuka pripadnika 63. padobranskog bataljona Vojske Srbije i pripadnika Nacionalne garde američke države Ohajo.

Na toj vežbi su prisutni predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš i komandant Nacionalne garde Ohaja Gregori Vejk.

Na vežbi je prikazana i ishrana pripadnika vojske divljom florom i faunom. Na meniju su kornjače, zmije, puževi, kafa i biljke iz prirode.

Program državnog partnerstva započet je pre godinu dana, a Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja do sada su imale 19 zajedničkih aktivnosti u Srbiji i Ohaju.

DSS: Srpski vojnici neće u Irak i Avganistan

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da ta stranka neće dozvoliti da pripadnici Vojske Srbije budu poslati u Irak ili Avganistan.

"Sasvim je izvesno da nijedan srpski vojnik neće biti poslat u Irak i Avganistan. Ne postoji ni teorijska mogućnost da DSS dozvoli da Skupština Srbije donese odluku o slanju makar ijednog jedinog vojnika bilo u Irak bilo u Avganistan", rekao je Mladenović.

DSS će obezbediti da sve odluke parlamenta budu takve da Srbija zadrži status vojne neutralnosti, kazao je portparol te stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.