Stranke blokiraju ministre

Izvor: Blic, 24.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke blokiraju ministre

Vlada Srbije će u julu napuniti godinu dana, a već skoro pola njenog mandata govori se o tome da bi trebalo da se kabinet Mirka Cvetkovića koji ima 25 resora smanji ne zbog ušteda, već zbog efikasnosti. Usred ekonomske krize i talasa radničkih štrajkova, Rasim Ljajić, lider Sandžačke demokratske partije i ministar rada u Vladi Srbije, kaže za „Blic” da se mnogo govorilo protiv nekadašnje feudalizacije Vlade u vreme kada je premijer bio Koštunica ali da, s obzirom na to >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je bio član tadašnje i učestvuje u sadašnjoj vlade, može da kaže da je prethodna bolje funkcionisala.

On objašnjava da nije reč o tome da ministar može da postavi ljude iz svoje stranke, već o tome da postavi ljude sa kojima može da radi.

- U takvoj situaciji ministar može da snosi odgovornost. Ovde imate podeljenu odgovornost između vas kao nadređenog i stranke koja postavlja ljude u vašem resoru. Ne možete da snosite odgovornost niti da smenite ljude ako nisu dobro radili jer su ih delegirale stranke koje im se na taj način zahvaljuju za lojalnost, a realno ne znaju šta bi s njima radili - kaže Ljajić.

On navodi da recept međusobne kontrole primenjen u sadašnjoj vladi može da funkcioniše kod koalicija u kojima nema mnogo partnera, ali da je loš za koalicije poput DOS ili sadašnje vladajuće koalicije.

- Evo, recimo, ako hoćete nekoga da smenite, onda morate da tražite saglasnost koalicionog partnera. Ako neko ima jaku poziciju u stranci, teško da će do te smene doći - kaže Ljajić, ali ističe da to ne govori ni zbog jednog konkretnog slučaja.

Ljajić ističe da ne smatra da jedna stranka mora da rukovodi jednim resorom i da bi tu trebalo da postavlja samo svoje ljude, ali da bi ministar morao da ima mogućnost da vodi ministarstvo kako treba.

- Dovoljno je da imamo jednog zamenika ministra, a ne državne sekretare. Imali biste jednu jaku političku ličnost, a svi ostali morali bi da budu stručni ljudi. Pozicije državnih sekretara jesu sinekure za namirivanje stranačkih apetita. Najgore je što većina stranaka delegira ljude sa kojima ne znaju šta da rade - tvrdi Ljajić i ističe da to ne znači da traži da postavlja svoje ljude, već da bi trebalo birati najkvalitetnije kadrove bez obzira na to iz koje stranke ili nevladine organizacije dolaze.

Lider SDP navodi da sve stranke imaju obavezu da ljude koji su pomogli u kampanji negde udome i da to predstavlja probleme.

On navodi da se o smanjenju broja državnih sekretara razgovaralo ali samo neformalno, i dodaje da je u sadašnjem odnosu snaga u koaliciji to nemoguće sprovesti.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić kaže za „Blic” da je ministar Rasim Ljajić dokazao da je jedan od najboljih ministara i da će, ukoliko ima problema sa nestručnim kadrovima, SPS podržati njegov predlog.

- Stav SPS je jasan. Mi smo predlagali da ministarstva ne budu feudalizovana, jer to može da dovede do zloupotreba i korupcije, nego da svi koalicioni partneri snose odgovornost za funkcionisanje ministarstava. To, međutim, ne znači da kadrovi budu i oni koji ne odgovaraju standardima - napominje Ružić i dodaje da „je uveren da ministar Ljajić nije mislio na kadrove SPS-a”.

Željko Ivanji iz G17 plus takođe nije za feudalizaciju ministarstava jer je, kako kaže, potrebno da postoji kontrola među koalicionim partnerima, ali da bi se moralo insistirati na stručnosti kadrova.

- Dakle, smatram da je najbolje rešenje da sistem ostane mešovit kao što je sad, ali da stručnost bude imperativ strankama prilikom kandidovanja svojih kadrova na funkciju u ministarstvu - kaže Ivanji.

Vlatko Ratković iz DS ocenjuje za „Blic” da je departizacija političkog sistema posao u koji se mora ući, a ona bi se, po njegovom mišljenju, mogla obaviti tako što bi se, recimo, mogli raspisati konkursi za državne sekretare u ministarstvima. Mada, kako kaže, pitanje funkcionera nižeg ranga kao što su državni sekretari „ne bi trebalo da utiče na kreiranje vođenja politike, a naročito ne na sprovođenje odluka Vlade Srbije”.

- Ali svakako je potrebno resetovanje političkog sistema. Neophodno je imati stručne kadrove jer se politika Vlade Srbije vodi na nivou ministarstava. Međutim, smatram da je sadašnja situacija da jedna partija nema monopol u ministarstvu bolja od feudalizacije - podvlači Ratković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.