Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranka vlasnik mandata na proleće?

Beograd -- Vuk Drašković najavio Ustavni zakon, kojim će mandati postali vlasništvo stranke. Opozicija očekuje nova osipanja.

Stranke vladajuće koalicije nisu sigurne da je priča o trgovini poslaničkim mandatima završena. Zato je lider SPO-a Vuk Drašković najavio da će na prvoj sednici u Novoj godini, Skupština Srbije usvojiti Ustavni zakon prema kome u proporcionalnom izbornom sistemu mandati pripadaju strankama, a u većinskom poslanicima.

U skupštinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuloarima se spekuliše da bi do novog zasedanja parlamenta podrška kabinetu Vojislava Koštunice mogla biti dovedena u pitanje. Posle nedavnog formiranja poslaničkog kluba, za koji se veruje da pripada pokretu Bogoljuba Karića, kruže nezvanične najave da će još neki poslanici uskratiti podršku Vladi prelaskom u opozicione poslaničke klubove. U SPO-u, koji je na izborim osvojio 13 poslaničkih mandata, a sada ima tri poslanika u skupštini, veruju da će se broj poslanika vladajuće većine osuti.

Vlajko Senić, potpredsednik SPO-a, kaže da ako država Srbija nije u stanju da uvede red u parlament i da zaštiti izbornu volju birača, onda nije strašno i da republička Vlada padne. "Ovo je borba između pravne dražve i korupcije", dodao je on.

Prema nezvaničnim informacijma, sumnja se da će neki poslanici G17 izaći iz stranke i formirati poseban poslanički klub. Zbog toga se govori i o mogućnosti da stranka to predupredi i neposlušne poslanike zameni novim.

"Ovo što se priča o našem poslaničkom klubu apsolutno nije tačno. Nema nikakvih indicija o zamenama poslanika, niti o prelascima. Da li se plašite da će neki poslanik napustiti vaš poslanički klub? Ne bojimo se toga, mi smo imali ona dva slučaja i potpuno smo na vreme i kako treba reagovali", kaže funkcioner G17 Plus Vladimir Homan.

U nedavno osnovanoj poslaničkoj grupi kažu da imaju pouzdane informacije da će do sledeće sednice skupštine podrška vladi biti znatno ugrožena. Ljiljana Nestorović tvrdi da postoji veliki broj nezadovoljnih poslanika i očekujem da će oni u jednom trenutku odlučiti da predstavljaju opoziciju ovoj vladi. "Da li će se to desiti na način da će se organizovati neke nove poslaničke grupe u skupštini Srbije ili će ti ljudi odlučiti da pristupe već postojećim poslanickim grupama, ja to ne mogu da vam kažem", dodala je ona.

Kabinet Vojislava Koštuinice trenutno podržava 129 poslanika. Prva naredna sednica skupštine trebalo bi da bude održana polovinim februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.