Strani stavovi o planu za Kosovo

Izvor: B92, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani stavovi o planu za Kosovo

Vašington, London -- Havijer Solana i Oli Ren pozvali Beograd i Prištinu da se s Martijem Ahtisarijem aktivno uključe u proces rešavanja budućnosti.

"Snažno ohrabrujem i Beograd i Prištinu da se s Martijem Ahtisarijem aktivno angažuju na osnovama njegovog predloga. Očekujem da obe strane pokažu odgovornost, fleksibilnost i priznaju potrebu za realnim kompromisnim rešenjima", saopšteno je iz Solanine kancelarije u Briselu.

Visoki predstavnik Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe naveo da ceni Ahtisarijeve napore i pozdravlja predstavljanje njegovog predloga za rešavanje statusa Kosova.

Evropski komesar Oli Ren je rekao da od Beograda i Prištine očekuje da "iskažu odgovornost i elastičnost i da uvide nužnost za postizanje realističnog kompromisa".

On je pružio podršku nameri Ahtisarija da pokrene "snažno delovanje dve strane da bi se postiglno trajno, održivo rešenje". Ren je istakao da je "Evropska unija privržena evropskoj perspektivi celog područja Zapadnog Balkana".

Cobel: Nastaviti razgovore

Ambasador Nemačke u Srbiji navodi da bi, nakon što je predlog o budućem statusu Kosova saopšten obema stranama, trebalo intenzivno nastaviti razgovore. "Nadamo se da će obe strane učestvovati konstruktivno, realistično i fleksibilno u razgovorima koje će zakazati gospodin Ahtisari", kaže Andreas Cobel za B92.

"Jedno je jasno, ako se ne uključite u razgovore o ovom predlogu, vi onda ograničavate sebe u mogućnosti da utičete na konačno rešenje, a konačno rešenje će biti ono što će gospodin Ahtisari, posle sledeće runde pregovora, predstaviti generalnom sekretaru UN", objašnjava Cobel.

Na primedbe da bi Srbija u pregovore trebalo da uđe bez nove vlade, Cobel odgovara da je redosled poteza ranije bio poznat. "Sada je na srpskim političkim liderima da se organizuju tako da mogu da utiču na Ahtisarijev predlog", kaže on.

"Potpuno sam siguran da će Ahtisari kao veoma iskusan pregovarač prihvatiti sve razumne predloge. On je taj koji je najzainteresovaniji da dođe do kompromisa koji može da zadovolji obe strane", kaže Cobel.

On nije želeo da komentariše to što premijer Vojislav Koštunica nije primio Ahtisarija, kao ni platformu koalicije DSS-NS o Kosovu, navodeći da je to unutrašnja stvar Srbije.

SAD: Fer i izbalansirano

SAD su pozdravile predlog Martija Ahtisarija za budući status Kosova kao "fer i izbalansiran" i pozvale lidere Srbije i Kosova da konstruktivno rade sa Ahtisarijem na rešenju.

Ahtisarijev "predlog je za stabilno, perspektivno i multietničko Kosovo", saopštio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak i ocenio da će predložena zaštita prava svih građana doprineti unapređenju razvoja demokratije na Kosovu.

"Ohrabrujemo specijalnog izaslanika Ahtisarija da brzo završi svoj posao kako bi Kosovu i regionu konačno bila jasna budućnost. Naš cilj ostaje rešenje koje unapređuje regionalnu stabilnost, promoviše multietničnost i koje je prihvatljivo narodu Kosova", dodao je Mekormak.

Istovremeno, SAD su pozvale američke građane na Kosovu da budu obazrivi, upozoravajući ih da bi proces utvrđivanja budućeg statusa mogao dovesti do izbijanja nasilja, saopštila je američka misija na Kosovu.

"U narednim sedmicama na Kosovu se očekuju značajni politički dogadjaji i postoji mogućnost da dodje do demonstracija ili drugih javnih skupova", navodi se u saopštenju američke misije.

Rusija: Ahtisarijevim predlogom teško do rešenja

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je da je Moskva uverena da je konačno rešavanje kosovskog problema, uključujući i status, moguće na osnovu kompromisa, prihvatljivog obema stranama, i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Aleksejev je ruskoj agenciji Itar-Tas rekao da će Rusija sačuvati aktivnu ulogu u pronalaženju rešenja problema.

"Što se tiče daljih koraka, mi se zalažemo za konstruktivni rad o suštini problema, bez uspostavljanja veštačkih rokova", dodao je ruski ambasador u Beogradu.

"Predlog Ahtisarija faktički daje Kosovu status nezavisne države i teško da će doprineti potpunom rešenju problema na Balkanu", ocenio je prethodno zamenik predsednika Komiteta ruske Dume za spoljnu politiku Leonid Sluckij.

"Moskva ne može da prihvati jednostran pristup situaciji na Balkanu. Kompromis treba tražiti uz mišljenje Beograda", izjavio je Sluckij agenciji Itar-Tas.

On je rekao da je dokument "daleko od toga da je idealan" i ocenio pogrešnim i opasnim pokušaje forsiranja rešavanja problema.

Francuska podržava Ahtisarija

Francuska je danas podržala predlog budućeg statusa Kosova koji je izaslanik UN Marti Ahtisari predstavio Beogradu i Prištini, i pozvala obe strane da se konstruktivno angažuju na pronalaženju rešenja, saopšteno je u Parizu.

Kako je objavljeno na sajtu francuskog ministarstva inostranih poslova, zvanični Pariz je podržao Ahtisarijev predlog za Kosovo, uz ocenu da je on "uravnotežen" i da je cilj postizanje "demokratskog, multietničkog Kosova u kojem se poštuju prava manjina".

"Zaista ohrabrujemo strane da se konstruktivno angažuju" i da nastoje da postignu "sporazum koji će biti zadovoljavajući i koji će uzeti u obzir težnje stanovnika Kosova, ali i neophodnost dobre zaštite manjina i njihovih prava", navodi se na sajtu francuskog ministarstva.

I NATO pozdravlja plan i poziva na saradnju

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer pozdravio je predloge Martija Ahtisarija i ocenio da Beograd i Priština treba u potpunosti da sarađuju sa Ahtisarijem "u duhu fleksibilnosti i kompromisa".

"Proces utvrđivanja statusa Kosova danas je ušao u važnu novu fazu. Predsednik Ahtisari je predstavio put koji vodi unapred u tom pitanju i nudi perspektivu bolje, bezbednije budućnosti za celokupni region, uključujući i integraciju u evropske i evroatlantske strukture", saopštio je Shefer.

On je, u ime NATO, izrazio poštovanje za "neumorne napore" koje Ahtisari ulaže i pozdravio njegove predloge, dodajući da "Beograd i Priština sada treba u potpunosti da se angažuju sa Ahtisarijem, u duhu fleksibilnosti i kompromisa".

"Apelujem na sve strane da se ponašaju odgovorno u ovom osetljivom periodu. NATO će nastaviti da igra svoju punu ulogu u obezbeđivanju bezbednog i sigurnog okruženja na Kosovu, za vreme i posle statusne odluke. Kfor će čvrsto odgovoriti na svaki pokušaj da se upotrebnom nasilja omete politički proces", saopštio je Shefer.

Doris Pak: Korak bliže rešenju

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Doris Pak ocenila je predlog Martija Ahtisarija kao "korak za približavanje rešenju statusa Kosova".

Ona je navela da "Evropski parlament smatra prioritetnim zadatkom podršku, uključujući finansijsku potporu, razvoju i stabilnosti celog regiona" Zapadnog Balkana.

Ona se "nada da će izgledna mogućnost uključivanja u Evropu olakšati traganje za rešenjem (kosovskog statusa), prihvatljivim za sve strane".

Ona je takodje ocenila da je "izveštaj Ahtisarija važan korak ka približavanju rešenju za status Kosova i otvaranju perspektive za buducnost, posebno omladini i Kosova i Srbije".

Britanija podržava predlog

Britanija u potpunosti podržava napore Ahtisarija i poziva Beograd i Prištinu da pozitivno i konstruktivno s njim sarađuju.

Britanska ministarka spoljnih poslova Margaret Beket je ocenila da je današnjim predstavljanjem Ahtisarijevog predloga za status Kosova "dostignut važan momenat u proscesu rešavanja statusa Kosova", preneo je britanski Forin ofis.

"Ujedinjeno kraljevstvo u potpunosti podržava napore predsednika Ahtisarija. On je svoj posao vodio sa integritetom i posvećenošću. Uvereni smo da njegovi predlozi mogu da stvore osnovu za pravedno i održivo rešenje za Kosovo, koje će osnažiti regionalnu stabilnost i evroatlantsku perspektivu regiona", ocenila je Beketova.

Ona je dodala da će sada uslediti period konsultacija sa predstavnicima Beograda i Prištine.

"Ujedinjeno kraljetvstvo ohrabruje obe strane da se pozitivno i konstruktivno angažuju sa specijalnim izaslanikom u predstojećem periodu. Verujem da ovi predlozi sadrže perspektivu bezbednije, bolje budućnosti za sve zajednice na Kosovu", saopštila je Beketova.

"Srbi da shvate da im je budućnost u EU"

Slovačka i Španija slažu se potpuno oko pitanja Kosova, a Srbi treba da shvate da im je budućnost u Evropskoj uniji, izjavio je u Bratislavi šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos posle razgovora sa slovačkim kolegom Janom Kubišom.

Moratinos je kazao da "Srbija i Kosovo treba sami da odluče kako će dalje izgledati njihova egzistencija", a da će zvanični Madrid i Bratislava prvo proučiti Ahtisarijev predlog, a tek zatim ga komentarisati.

Slovački ministar je taj isti princip, na osnovu koga će vrednovati Ahtisarijev predlog, izložio u komentaru za slovački dnevnik "SME".

U njemu je, međutim, Kubiš naglasio da dok je pre 1999. godine postojalo nekoliko scenarija za Kosovo, posle toga je "ostao, u stvari, samo jedan. "

"Pod nadzorom Saveta bezbednosti UN i Kontakt grupe od 1999. godine postepeno su primenjivane mere koje su učvršćivale faktičku samostalnost Kosova, njegovu nezavisnost od Srbije", napisao je Kubiš.

Slovački ministar zaključio je da je danas preostalo malo alternativnih rešenja i da nijedno nije privlačno, a da Slovačka polazi od toga da "nijedno rešenje ne može da bude pobeda jedne, a poraz i poniženje druge strane".

Nezavisnost do jula?

Fajnenšel tajms najavljuje da izaslanik UN Marti Ahtisari danas Beogradu i Prištini uručuje svoj predlog o budućem statusu Kosova, ocenjujući da bi taj dokument mogao da dovede do proglašenja nezavisnosti Kosova i to - do jula.

Londonski list, kako prenosi Bi-Bi-Si na srpskom, piše da zvaničnici UN, SAD i EU planiraju da Ahtisarijev plan do kraja marta bude usvojen u Savetu bezbednosti i da onda počne prelazni period od tri meseca, nakon kojeg bi Kosovo postalo de fakto nezavisno.

Fajnenšel tajms, međutim, napominje da sve zavisi od toga da li će Evropljani i Amerikanci uspeti da ubede Rusiju i Kinu da u Savetu bezbednosti ne blokiraju ili ne uspore usvajanje Ahtisarijevog plana.

Nedeljnik Ekonomist, pak, predlaže da se nezavisnost Kosova proglasi i ako Rusi u Savetu bezbednosti blokiraju Ahtisarijev plan. List navodi da bi evropske zemlje i Amerika u tom slučaju jednostavno trebalo da ignorišu Rusiju i priznaju nezavisnost pokrajine.

Što se tiče Srba, kako piše Ekonomist, "njih treba smiriti šargarepom" u vidu perspektive prijema u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.