Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani mediji o pojavljivanju Karadžića pred Tribunalom

U izveštajima o današnjem prvom pojavljivanju Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom strani mediji ističu da je to i njegovo prvo pojavljivanje u javnosti posle 12 godina, da je izbegao da se odmah izjasni o optužnici i da je izrazio želju da se brani sam.



Rojters je naveo da se Karadžić pred Tribunalom pojavio u tamnom odelu i sa kravatom, da je oslabio i da je sedeo sam, sa po jednim čuvarem sa svake strane. S vremena na vreme bi obrisao čelo i govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je na srpskom.

Britanska agencija navodi da je Karadžić, lider bosanskih Srba za vreme rata u BiH od 1992. do 1995, "najčuveniji balkanski ratni zločinac koji je uhapšen posle predsednika Slobodana Miloševića, koji je umro u pritvoru 2006. pre okončanja suđenja".

Agencije navode da je, posle hapšenja u Beogradu, Karadžić obrijao bradu i ošišao dugu kosu, koje je nosio dok se u Beogradu predstavljao kao iscelitelj Dragan Dabić.

Rojters ističe da je Karadžić izrazio želju, kao i Milošević, da se brani sam, primetivši da to može da razvuče sudski postupak. Njegovo ponašanje će pokazati da li sudije mogu da očekuju da se ponovi siloviti nastup Miloševića u istoj sudnici, dodaje agencija.

Karadžićevo izručenje Hagu je ključno za Srbiju i njene tešnje odnose sa Evropskom unijom, a njegovo hapšenje se ocenjuje kao prozapadni signal nove vlade koja je položila zakletvu ovog meseca, istakao je Rojters.

Nemačka agencija DPA navodi da je Karadžić delovao umorno, da je oslabio i da izgleda stariji, ali da se nasmejao na pitanje da li će uzeti advokata ili će se braniti sam i odgovorio da će se braniti sam.

Tokom 18 minuta, koliko je čitana optužnica, Karadžić je nekoliko puta sklopio oči, primećuje nemačka agencija.

Karadžić se prvi put nasmešio, zabeležila je nemačka agencija, kada ga je sudija Alfons Ori upitao da li svi članovi njegove porodice znaju da je prebačen u Hag, na šta je on, uz osmeh, odgovorio: "Mislim da praktično svi znaju da sam doveden u Holandiju."

Karadžić je insistirao na tome da su ga "nezakonito uhapsili civili, da nije mogao da koristi telefon i da je u sud doveden tek posle 74 sata.

Sudija Ori je, kako piše DPA, veoma ozbiljno shvatio Karadžićeve primedbe na neregularnosti i detaljno mu objasnio kako treba da napiše žalbu sudu. Karadžić je rekao da se žalba odnosi na način na koji je prebačen u sud, a da nema nikakve veze sa samim sudom.

Nemačka agencija navodi Karadžićevu izjavu da je imao dogovor sa bivšim američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom da mu se neće suditi ako se i kada se povuče iz javnog života.

"To je pitanje života i smrti. Ukoliko Holbruk želi da me vidi mrtvog i ako ima toliko dugačku ruku, hoću da znam da li me njegova produžena ruka može stići i ovde", navela je agencija Karadžićeve reči.

Sveže obrijan i upalog lica, Karadžić je iskoristio svoje pravo da za 30 dana odloži izjašnjavanje o krivici, javili su Si-En-En (CNN) i Skaj njuz.

Te televizije podsećaju da Karadžiću koji je optužen za genocid i ratne zločine u Bosni preti doživotni zatvor ako sud utvrdi da je kriv. U slučaju da Karadžić 29. avgusta prizna krivicu, neće biti suđenja i samo će biti zakazan datum za izricanje presude.

"Ošišao je dugu kosu i obrijao sedu bradu iza čega se krio tokom 13 godina bekstva, Karadžić se, javlja Skaj njuz pojavio pred sudom u plavom odelu, beloj košulji i tamnoj kravati."

Britanski BBC takođe javlja da se Karadžiće posle 13 godina bekstva pojavio pred Sudom UN za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Sudija Alfons Ori je, dodaje BBC, rekao da će Karadžić biti u holandskom pritvornom centru do narednog pojavljivanja pred Tribunalom, ali da bi mogao da podnese zahtev za puštanje na privremenu slobodu.

Karadžićeva odluka da se sam brani pred sudom izgleda kao početak "prepucavanja" u dugoj pravnoj borbi, ocenjuje BBC.

Francuski kanal France 24 javlja da je Karadžić u sudnici kontrolisao emocije. Iznenađenje je usledilo kada je Karadžić zatražio kopiju nove optužnice koja, međutim, još nije gotova.

Dopisnik te televizije smatra da bi tužilac Serž Bramerc, ako želi brzo suđenje, morao da smanji broj tačaka optužnice i zadrži samo one za koje može da dobije osuđujuću presudu.

Italijanska agencija Ansa piše da je Karadžić proveo u sudnici više od jednog sata i takođe navodi njegovu izjavu o dogovoru sa Holbrukom. Ansa navodi da je Karadžić rekao da se boji za svoj život.

Austrijska državna televizija ORF direktno je danas prenosila prvo pojavljivanje Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom, a komentatori te televizije je ocenio da se Karadžić prikazao kooperativan, za razliku od bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Austrijska novinska agencija APA objavila je pod naznakom hitno vest o pojavi Karadžića pred sudijom Alfonsom Orijem, gde je potvrdio svoj identitet i ponovio odluku da se za današnje pojavljivanje pred tribunalom odrekao službenog zastupnika.

Austrijski mediji sa velikom pažnjom prate sve događaje vezane za bivšeg predsednika RS, a neki komentatori već iznose očekivanja da će Karadžić pokušati odgovornost za zločine da prebaci na pokojnog Miloševića, i da će se u odbrani iznositi mnogo istorijskih podataka.

I vodeći svetski dnevni listovi su, u internet izdanjima, objavili vesti o prvom pojavljivanju bivšeg lidera bosanskih Srba pred Haškim tribunalom.

Otvoreno za publiku uz snimanje sudskih kamera, prvo pojavljivanje Karadžića omogućilo je javnosti da vidi čoveka koji je 13 godina izbegavao hapšenje, a donedavno se krio kao iscelitelj Dragan David Dabić, objavljuje "Njujork tajms".

Bio je ozbiljan i hladan dok mu je sudija čitao optužnicu protiv njega dok je bio lider bosanskih Srba u periodu kada su vojne, paravojne, policijske i ostale snage bezbednosti ubijale i terorisale civile u kampanji proterivanja Muslimana i Hrvata sa srpskih teritorija u Bosni, dodaje američki list.

U zatvoru u kojem su ljudi sa tri strane nasilnog političkog konflikta, novopridošli su, piše "Njujork tajms" o pritvorskoj jedinici Ševeningen, često u početku izolovani da bi se polako integrisali. Neki su držani na izdvojenim spratovima kako bi se sprečilo dogovaranje o dokazima.

Karadžiću i ostalima će, očigledno, biti dozvoljeno da zajedno vežbaju, igraju igre i kuvaju ukoliko ne žele zatvorsku hranu. Karadžić će, piše NYT, za sada biti negde blizu ćelije u kojoj je gotovo pet godina bio Slobodan Milošević.

Dok je sam sebe branio, Miloševiću je bila data dodatna ćelija u kojoj je držao dokumente. Karadžić bi, procenjuje NYT, mogao da dobije iste povlastice ako mu sudija dozvoli da se brani sam.

Karadžićevo ime se vezuje za Ratka Mladića, njegovog vojnog komandanta koji je i dalje u bekstvu. Za donedavnu glavnu tužiteljku Tribunala Karlu del Ponte, hapšenje njih dvojice bila je gotovo glavna tema tokom osmogodišnjeg mandata, podseća taj list.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.