Izvor: Politika, 19.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci u svojoj državi

Srbi u Crnoj Gori i dalje nemaju odgovor da li će im biti omogućeno dvojno državljanstvo

Da li će oni koji se izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori imati, kao što žele, po dva pasoša, i crnogorski i srpski, zavisi, pre svega, od zvanične Podgorice.

U ovom trenutku, Srbija i Crna Gora različito gledaju na predlog crnogorskih Srba za uvođenje dvojnog državljanstva. Iako je Željko Šturanović, crnogorski premijer, poručio da će to pitanje biti razmatrano nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usvajanja novog crnogorskog ustava, ipak je procurela vest da u nacrtu zakona o državljanstvu, koji ulazi u proceduru posle donošenja ustava, nije predviđeno dvojno državljanstvo (jedino, izuzetno).

S druge strane, već početkom septembra pred poslanicima Skupštine Srbije trebalo bi da se nađu predložene izmene i dopune Zakona o državljanstvu, kojim će biti omogućeno, kako je pre nekoliko dana izjavila Milica Čubrilo, ministarka za dijasporu, sticanje srpskog državljanstva pod određenim uslovima, bez prethodnog odricanja od crnogorskog.

Ne postoje pravne smetnje da Srbija donese svoje propise o državljanstvu kako bi Srbima iz Crne Gore omogućila sticanje dvojnog državljanstva, tvrdi prof. Momčilo Grubač, bivši predsednik Saveznog ustavnog suda. On kaže da pod određenim uslovima i sadašnji Zakon o državljanstvu omogućava pripadnicima srpskog naroda u rasejanju da mogu da dobiju državljanstvo Srbije, iako su državljani druge države. Na osnovu toga, neki naši sunarodnici iz inostranstva već imaju državljanstvo Srbije (recimo, Srbi iz BiH ili Srbi iz Hrvatske).

Izvesno je, međutim, da je Miodrag Vuković, funkcioner vladajuće DPS, nedavnom izjavom da će po novom zakonu o državljanstvu svako ko bude uzeo državljanstvo neke druge države biti obavezan da se ispiše iz državljanstva Crne Gore, mnoge doveo u nedoumicu.

– Oni svojim zakonima mogu da propišu šta hoće i na to mi ne možemo da utičemo. Znači, ako crnogorska vlast ostane pri stavu da građanin te države može da ima samo jedno državljanstvo, onda primanje drugog državljanstva druge države, zaista podrazumeva ispis iz državljanstva koje trenutno građanin ima – objašnjava prof. Grubač.

Ohrabrujuće su, međutim, reči Branislava Radulovića, generalnog sekretara Udruženja pravnika Crne Gore, inače nekadašnjeg SDP-ovca, koji tvrdi da u ovom trenutku niko u Crnoj Gori tačno ne zna kako će zakon o državljanstvu da izgleda.

–Da sam u poziciji moje rodbine u Srbiji, ja bih uzeo srpsko državljanstvo – kaže Radulović. Zašto? Prvo, pitanje nacionalnog identiteta i pitanje državljanstva nema nikakve veze. Zatim, taj institut ima, sve manji značaj, imajući u vidu obostrana stremljenja ka EU, i na kraju, ono, do tada, samo "opredeljuje biračko pravo i pravo zasnivanja radnog odnosa u nekim specifičnim službama, npr. vojsci i policiji".

Pa, otkud, onda, tolika želja crnogorskih Srba da dobiju i državljanstvo Srbije? Državljanstvo, kaže Grubač, omogućava građaninu "da se u toj državi ne oseća kao stranac". Iako i stranci imaju državnu zaštitu prelazeći granicu tuđe države, ipak postoji određena razlika između prava stranaca i prava domaćih državljana.

Grubač, međutim, navodi da regionalne organizacije, posebno EU sve to, posebno kad je reč o zapošljavanju, svode na "gotovo zanemarljivu razliku", pa se onda cela priča zapravo svodi na izborno pravo. Pa, država koja uvodi takvu mogućnost, politički spekuliše kome to da ide u korist, a kome će to da šteti.

Mišljenja da Srbi iz Crne Gore treba da dobiju dvojno državljanstvo, prof. Grubač naglašava da je to pitanje, u stvari, političko i da zavisi od odnosa između Srbije i Crne Gore, koje treba da ga reše međudržavnim dogovorom.

Naš drugi sagovornik otkriva, međutim, druge razloge zbog kojih je crnogorska vlast nepopustljiva.

–Ne postoji nijedan primer u svetu da jedna država ima jednak broj lica sa dvojnim državljanstvom, kao i broj matičnih državljana – kaže Radulović, aludirajući na činjenicu da je broj stanovnika Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi i Crnogoraca gotovo isti.

Hrvatska je, na primer, dozvolila da svi Hrvati van matične države imaju hrvatsko državljanstvo, na osnovu čega, navodno, i nekoliko stotina Hrvata u Crnoj Gori, poseduju to državljanstvo.

Biljana Čpajak

[objavljeno: 19.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.