Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranački sukobi loši po Sandžak

Beograd -- Sukob dve najjače stranke u Sandžaku destabilizuje region i onemogućava strane investicije, ocenjeno je na tribini u Beogradu.

Na tribini "Politička budućnost Sandžaka", koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža, učesnici su ocenili da zvanični Beograd snosi odgovornost za političke tenzije u Sandžaku time što podržava SDA, u sukobu dve stranke - Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke demokratske akcije(SDA).

Šef odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << OEBS-a za demokratizaciju Haneora Valije smatra da partije u Srbiji često nemaju politički program i zagovaraju etničku pripadnost.

Ocenivši da predlog novog Ustava ne predviđa regije, savetnica Instituta ekonomskih nauka Jelice Minić rekla je da je glavni problem Srbije nedovoljna decentralizacija, što se oslikava u Sandžaku.

"Određeni stepen decentralizacije Srbije je potreban kako bi mogla pristupiti fondovima EU za prekograničnu i regionalnu saradnju", kaže Minićeva.

Predstavnica nevladine organizacije URBAN IN Aida Čorović ocenila je da problemi u Sandžaku služe da se skrene pažnja sa največeg problema u Srbiji, a to je siromaštvo.

Na tribini o Budućnosti Sandžaka, između ostalih, govorili su direktor kancelarije Balkanska istraživačka mreža Dragana Nikolić- Solomon i direktor Međunarodne krizne grupe Dzejms Lajon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.