Izvor: B92, 20.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkovi i protesti u Kragujevcu

Knić, Kragujevac -- Predstavnici radničkog "Otpora" na mitingu u Kniću pred nekoliko hiljada građana zahtevali su isplatu zaostalih zarada sim radnicima u Srbiji, odgovornost nadležnih koji su ih doveli u takav položaj i obustavu procesa privatizacije, ali i raspisivanje izbora na svim nivoima, javlja iz Kragujevca dopisnika Radija B92 Tamara Sretenović. Zahtev radnika okupljenih u radničkom "Otporu" podržali su i predsednici SPO-a i NS-a, Vuk Drašković i Velimir Ilić. "U Knić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam došao da bi podržao nezaposlene, opljačkane i siromašne, kako sam to radio i u vreme Miloševićevog režima", istakao je Drašković. "Ne čekajte da lopove i dahije oteraju lopovi i dahije. To mora da uradi sirotinja raja, koja više ne može trpeti ovoga zuluma. Gde će da grune ako ne u Šumadiji", rekao je Drašković. Predsednik NS-a Velimir Ilić u Knić je došao sa svojim pristalicama u pratnji nekoliko šlepera i sa već čuvenim čačanskim bagerom. On je naglasio da poruka sa mitinga u Kniću treba da bude ujedinjenje svih nacionalno-demokratskih opozicionih partija Srbije pod jedan barjak. Predstavnici radničkog "Otpora" novi protestni skup zakazali su za naredni ponedeljak, u Kragujevcu.

Osim toga, u Kragujevcu su radnici robne kuće " Beograd" odlučili da ponove stupe u štrajk glađu, jer nadležni nisu odgovorili na njihove zahteve.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Milenko Smiljanić u izjavi za Radio B 92 kaže da vlast u Srbiji nije dovoljno osetljiva na takav vid protesta. " Samim tim onda štrajk glađu postaje bezpredmetan i jedna vrsta uzaludne borbe", rekao je Smiljanić. On je, ujedno, najavio da će predstavnici tog sindikata pokušati da utiču na radnike robne kuće Beograd da ne stupe u štrajk. "Nova vlast nije uspela da izvuče Robne kuće Beograd iz problema, što je bila obavezna da uradi. Sada ukazujem i pitam premijera Živkovića zašto je dr Radmila Grozdanić imenovana za stečajnog upravnika i kada je naišla na nepravilnosti i kriminal koji je carovao u Robnim kućama Beograd, bila je munjevito smenjena. Država ne može tek tako da kaže da to nije naš problem, uvođenje stečaja jeste državni akt. Ja sam onda radije za to da se taj problem ujedini sa sličnim problemima drugih ljudi i da to onda na makro planu rešavamo zajedno. Tako, jedinstveno, možemo mnogo lakše da rešimo pitanje a da ne dođe do ovakvih ekstremnih oblika protesta", rekao je Smiljanić.Podsetimo, radnici robne kuće "Beograd" u Kragujevcu uputili su zahtev potpredsednicima Vlade Srbije Žarku Koraću i Čedomoru Jovanoviću, kao i ministru finansija Božidaru Đeliću da dođu u Kragujevac i pomognu da se situacija u tom preduzeću reši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.