Strah od KSB-a (ne)opravdan

Izvor: B92, 15.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od KSB-a (ne)opravdan

Prijem novih pripadnika u Kosovske snage bezbednosti (FoNet)

Priština -- Politički predstavnici Srba koji učestvuju u Vladi Kosova smatraju da je neopravdan strah Srba na Kosovu od Kosovskih snaga bezbednosti.

Većina Srba na Kosovu smatra da je formiranje Kosovskih snaga bezbednosti upereno protiv njih i ne slažu se sa osnivanjem organizacije koju će dobrim delom činiti pripadnici bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa. Ali, predstavnici Srba koji učestvuju u Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova navode da poruke koje stižu sa severa Kosova o ugroženosti Srba pojavom nove formacije nepotrebno unose strah i paniku.

Poslanik Samostalne liberalne stranke u Skupštini i potpredsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Bojan Stojanović smatra da formiranje snaga bezbednosti neće promeniti ništa na terenu i da "neko sa severa upozorenjima o toj formaciji želi da destabilizuje situaciju Južno od reke Ibar.

"Treba malo obazrivije da nastupama u vezi sa izjavama i stavovima, jer ukoliko srpska zajednica južno od Ibra oseti strah, pitanje je u septembru kada budemo brojali đake koliko ćemo učenika imati u školama, a da li to nekom treba to je već neko drugo pitanje", kaže on.

U Samostalnoj liberalnoj stranci kažu da još nemaju stav da li Srbe treba pozvati da apliciraju ili ne u Kosovske snage bezbednosti. Beograd, predstavnici Srba na severu i većina u centralnom delu Kosova su protiv ulaska u snage bezbednosti.

Predstavnici Samostalne liberalne stranke su za dogovor sa Beogradom, ali iz Vlade Srbije, kako kažu, odbijaju kontakt sa njima. Bojan Stojanović smatra da Srbi na severu ne shvataju poziciju i uslove života sunarodnika južno od Ibra.

"Mi smo to imali na mitingu u Mitrovici i ja razumem njih, ali da li oni razumeju kako se osećaju Srbi južno od Ibra. Šta znači podizanje te situacije, da li nama to u ovom trenutku treba, da posle deset godina patnji i mnogih stvari koje su se desile srpskoj zajednici, trebamo zbog nekih nepromišljenih poteza da izazovemo nešto što će ličiti na 17. mart", rekao je Stojanović.

Trenutno na obuci u Kosovskim snagama bezbednosti ima šestoro Srba, kaže zamenik ministra bezbednosti na Kosovu Bedžet Brajšori.

"Broj pripadnika zajednica koji su izabrani da budu deo Kosovskih snaga bezbednosti je 92. Naš cilj je da najmanje 10 odsto njih iz Kosovskog zaštitnog korpusa, dakle 150, pređe u Kosovske snage bezbednosti. Pozvali smo sve građane i putem medija takođe, da budu deo ovog procesa regrutacije koji je veoma važan za nas i za zajednice", rekao je Brajšori.

U Samostalnoj liberalnoj stranci ističu da o učešću Srba u snagama bezbednosti treba dobro razmisliti i ne žuriti, jer predstoji pet godina do popunjavanja formacije koja će imati 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.