Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stostruko više novca za Kosovo"

Beograd -- Budžetom Vlade predviđeno je da se za poboljšanje života Srba na Kosovu izdvoji 2,2 milijarde dinara, kaže Dragan Đilas.

On kaže da je to stostruko više nego ijedne prethodne godine. Ministar bez portfelja je za Novosti rekao da će finansiranje projekata iz infrastrukture, školstva, zdravstva i kulture biti strogo kontrolisani, uz prethodno utvrđenu opravdanost.

"Najviše projekata biće ostvareno u srpskim enklavama južno od Ibra, imajući u vidu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je do sada veći deo sredstava odlazio na sever Kosova, pa moramo biti realni i priznati da se tamo mnogo bolje živi nego u enklavama", kazao je Đilas, koji je zadužen za Nacionalni investicioni plan.

On je rekao da već ima dogovor o gradnji jednog poljoprivrednog giganta, po uzoru na nekadašnje kombinate, gde bi udruženi poljoprivrednici mogli da se registruju i lakše dobiju sve povlastice za rad - od mehanizacije do repromaterijala, a potom da garantovanim cenama države robu plasiraju po Srbiji.

U toku su pripreme za gradnju nekih objekata u Velikoj Hoči i Orahovcu, ali i u drugim sredinama, poput Sirinićke Župe na Šar-planini, gde treba sačuvati i ojačati turističke kapacitete, kosovskom Pomoravlju, centralnom Kosovu, selima Metohije.

Na pitanje da li to pokazuje da veruje da će Kosovo i Metohija ostati u sastavu Srbije, ministar je kazao da će se boriti da se Srbima stvore uslovi za rad, školovanje, "da našem narodu koji je ostao učinimo sve da imaju od čega da žive".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.