Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković u poseti Sloveniji

Ljubljana -- Ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković boravi u jednodnevnoj poseti Sloveniji.

"Ono što sam ja konstatovao ovom posetom je da imamo sve izglede da uradimo i čak više od onog što traži Evropa. Ovde sam naišao na potpuno razumevanje i spremnost za saradnju", izjavio je u Ljubljani ministar pravde u vladi Srbije, Zoran Stojković. Stojković je sa slovenačkim ministrom pravosuđa, Zdenkom Cerar, potpisao Protokol o saradnji Slovenije i Srbije u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravosuđa.

Prema rečima ministra to je još jedan korak ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, koji od država regiona zahteva regionalnu saradnju. Stojković je rekao da je Vlada Srbije izabrala Sloveniju za partnera u "Tvining programu" približavanja EU, upravo zato jer sa Slovenijom postoji duža tradicija saradnje, a Slovenija je ka EU pošla iz istih pravnih osnova i miljea, a posebno su za Srbiju korisna iskustva Slovenije na tom putu da se ne bi ponavljale greške i izbegli neminovni problemi u reformi pravosudnog sektora, prenosi dopisnik B92, Jelica Greganović.

Na konferenciji za novinare u Ljubljani, ministar pravde u Vladi Srbije rekao je: "Ja sam bio u radnoj grupi DSS-a koja je prvi put donela 2001. godine zakon kojim daje nezavisnost i omogućava normalan izbor sudija, pa je Savet Evrope pohvalio taj zakon. Mi smo insistirali da se do stupanja na snagu zakona 1. januara 2002. ne vrši izbor sudija, ali su ostale stranke 24. decembra 2001. izabrale 90 odsto predsednika sudova i 380 sudija i mi sad imamo ovo stanje danas gde su u Vrhovnom sudu Srbije sudije koje nikada nisu sudile ili sudija koji piše pismenu molbu da se vrati nazad, jer ne može taj posao da radi.

Ja sam obišao celu Srbiju i tačno se vidi gde je predsednik suda profesionalac, sud funkcioniše savršeno, gde je doveden po partijskom ključu, ne zna šta je sud i vi imate katastrofu. A onda doživite ono što sam ja doživeo u Novom Pazaru, da konstatujete da nijedan organ ne funkcioniše, direktno rade pod uticajem lokalne vlasti i kriminala. Tamo se civili plaše, a bande haraju. Oni šetaju naoružani... Ja sam im rekao: 'Da ste vi prethodnih 10 godina radili ono što državni organi rade, počev od policije do sudija za prekršaje, pa preko tužilaštva i suda, mi danas ne bismo imali ovu situaciju da se naoružane bande kreću i pucaju i rade šta hoće, a civili beže sa ulica.' Meni okružni tužilac kaže: 'Ministre, ja mislim da je jedino rešenje da raspustite sve državne organe', a ja kažem: 'E, pa to nećete doživeti, da raspustimo državu zato što vi ne radite. Naprotiv, treba da idete vi, a organi da počnu da rade'."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.