Izvor: B92, 07.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković: Nisam tražio ukidanje Posebnih odeljenja sudova

Beograd -- Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je u sredu da nije tražio ukidanje Specijalnog suda, već da je "samo objašnjavao da su to posebna odeljenja okružnih sudova" i da se zauzeo za donošenje zakona o zaštićenom svedoku. "Ja sam samo objasnio da se ne radi o Specijalnom sudu, jer on po zakonu ne postoji, nego o odeljenjima, i rekao sam da niti imam ovlašćenja, niti hoću da ukidam, ja samo objašnjavam šta bi trebalo da se uradi, a kada se to uradi, onda sudije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu validno da sude", rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Stojković je 29. marta rekao da će Ministarstvo pravde Srbije, u okviru niza predloga zakonskih izmena u pravosuđu, predložiti i ukidanje posebnih odeljenja za organizovani kriminal i ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. "Naš je stav da ne treba da postoje posebna odeljenja, već da svaki sudija Okružnog suda mora biti sposoban i za takva suđenja", rekao je tada Stojković, i ocenio da postojanje posebnih odeljenja, poznatih u javnosti kao specijalni sudovi, samo stvara netrpeljivost među sudijama, zbog velikih razlika u platama.

Govoreći o instituciji svedoka saradnika, ministar pravde je istakao da je potrebno doneti zakon o zaštićenom svedoku, ocenjujući da je sadašnji Zakon o svedoku saradniku "pun šupljina", jer nije "valjano regulisan" status takvog svedoka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.