Izvor: B92, 03.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojković: Možemo da sudimo

Beograd -- Zoran Stojković kaže da je glavna prepreka za suđenja za ratne zločine odsustvo želje Tužilaštva da pokreće postupke.

Ministar pravde u Vladi Srbije rekao je u subotu da je Tužilaštvu bilo lakše da SCG pošalje optužene za ratne zločine, nego da se pokrenu postupci pred domaćim sudovima. "Krajnje je vreme da se počne s tim. Ako smo izabrali tužioca za ratne zločine onda neka izvole, pa neka ovde pokreću postupke i podižu optužnice i videćete da možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sudimo za ratne zločine", rekao je Stojković.

Učestvujući na javnoj raspravi o radnoj verziji Zakona o programu zaštite učesnika u krivičnom postupku, Stojković je rekao da taj zakon još više približava Srbiju i Crnu Goru standardima Evropske unije. "Prvi put ovim zakonom određujemo na koja se lica odnosi, koji će organi postupati i odlučivati o davanju mera, odnosno o određivanju programa zaštite. Ima velikih izmena u odnosu na Zakon za borbu protiv organizovanog kriminala, koji je na brzinu urađen. Određene odredbe Zakona su izbrisane pa su ostale šupljine. Ovim ćemo pokriti barem jedan deo toga", kazao je Stojković.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević upozorio je da je velika odgovornost države koja ne čini mnogo na rasvjetljavanju ratnih zločina, koje su počinili pripadnici srpske vojske i policije i koja nije u stanju da javno prizna da su zločini izvršeni i da počinioci moraju odgovarati. "Niko ne može svoj zločin pravdati tuđim i moramo se suočiti i obračunati sa tom strašnom prošlošću, bez čega nema budućnosti za državu", rekao je Vukčević na skupu "Suočavanje sa prošlošću". Prema njegovim rečima, odgovornost za otkrivanje izvršilaca zločina i prikupljanje dokaza leži na policiji, ali je od nje teško očekivati pomoć jer su i neki njeni pripadnici vršili zločine, prikrivali ili uništavali tragove zločina, iako su bili dužni da ih sprečavaju", rekao je Vukčević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.