Izvor: B92, 16.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojiljković: Situacija nije tragična, ali ni harmonična

Beograd -- Politikolog Zoran Stojiljković izjavio je, povodom kandidatura za predsednika Srbije, da je drugi krug najverovatniji i da se mnogi analitičari slažu tome da blagu prednost ima kandidat radikala Tomislav Nikolić, koji ima iskustvo u trkama za predsednika i izgrađen autonoman imidž. "On će imati podršku glasača i simpatizera Srpske radikalne stranke i jednog dela biračkog tela Socijalističke partije Srbije i tu će broj glasova koje će on osvojiti verovatno oscilirati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko broja koji je on osvojio na prethodnim izborima. S druge strane, ono što zovemo demokratskim blokom dosta ozbiljno ide na izbore s dva ključna kandidata, dakle situacija nije tragična, nije ni harmonična, ali pokazuje određen stepen socijalnog i političkog učenja i zrelosti. Izvesno je da će Boris Tadić, kandidat Demokratske stranke, imati bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima i čini se da nije problem da on dobije i glasove onih koji su na tim izborima glasali za koaliciju Zajedno za toleranciju', pa i jednog dela glasačkog tela G17 plus. Neizvestan je rezultat Dragana Maršićanina, kandidata Demokratske stranke Srbije, i on se može kretati od 700.000 glasova, koliko je DSS dobio na izborima, do približavanja polovini glasova koje trenutno ima vladajuća koalicija, a to je oko 1,3 miliona glasova. Dosta je neizvesno ko će biti na drugom, a oko na trećem mestu", kaže on.

Stojiljković ocenjuje da se ne bi moglo reći da vladajućoj koaliciji nije stalo do pobede na predsedničkim izborima. "Ona tada ne bi pokušavala da dođe do zajedničkog kandidata i ne bi pravila najbolji moguć izbor, a to je izbor iz redova DSS. Naravno, ostaje problem zašto prvi ljudi iz stranaka te koalicije, koji imaju kredibilitet, a to su Vojislav Koštunica i Miroljub Labus, ne idu na izbore. Oni bi imali opterećenje skakutanja' sa funkcije na funkciju, pa je rešenje u vidu Maršićanina nametnuto. Dakle, demokratski blok' ne radi sve kako bi pobedio, ali ne radi se o tome da im nije stalo", kaže Stojiljković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.