Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto dana Vlade

Beograd -- Vlada Srbije, formirana 15. maja, navršiće u četvrtak 100 dana rada.

Tokom tog perioda nastavljene su evropske integracije, a odloženo rešavanje statusa Kosova. Mandatar Vojislav Koštunica u parlamentu je, podnoseći ekspoze pre izbora Vlade, izložio pet ključnih principa, među kojima je kao najvažniji, o kojem su se usaglasili koalicioni partneri, naveo politiku prema Kosovu.

"Vlada upozorava da eventualno priznanje nezavisnosti Pokrajine ni u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučaju ne može biti predstavljeno kao čin prijateljstva prema Srbiji, zato što može značiti samo čin najdubljeg mešanja u unutrašnje stvari druge zemlje", kazao je Koštunica u ekspozeu.

Iako je bilo najavljivano da će se to desiti do kraja maja, Savet bezbednosti UN nije razmatrao Ahtisarijev plan, rešavanje statusa Kosova je odloženo i odlučeno je da se organizuje nova runda pregovora o Kosovu.

Ministri iz redova DSS-a poslednjih nedelja učestalo su počeli da upozoravaju da SAD, odnosno NATO, treba da odustanu od stvaranja "vojne NATO-države" na prostoru Kosova.

Među ključne zadatke nove vlade, Koštunica je u ekspozeu nabrojao i evropske integracije, saradnju sa Hagom, ekonomski razvoj i suzbijanje kriminala i korupcije.

Pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju nastavljeni su 13. juna, dok je saradnja sa Haškim tribunalom nastavljena izručivanjem dvojice optuženika.

General u penziji Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir uhapšen je, kako je saopšteno, u Republici Srpskoj, dok je bivši general MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević uhapšen u Crnoj Gori.

U prvih sto dana ponovo je odložena privatizacija velikih sistema - Naftne industrije Srbije i Elektroprivrede Srbije, a pozvane su konsultantske kuće da se jave na konkurs za privatizacionog savetnika za Jat.

Ukinut je porez na kupovinu prvog stana i usvojene su subvencije za zemljoradnike od po sto evra po hektaru obradive zemlje i uvedena je tromesečna zabrana izvoza žita.

Višegodišnja istraga o švercu cigareta rezultirala je hapšenjem pripadnika tri grupe, kojima su rukovodili odbegli Stanko Subotić, Mirjana Marković i Marko Milošević.

Vlada je za prvih 100 dana stigla i da ode na odmor. Iako je zvanično saopšteno da pauze neće biti, sednice nisu održane 9. i 16. avgusta, a većina članova Vlade bila je na putu.

Druga vlada premijera Vojislava Koštunice izabrana je pola sata pre isteka zakonskog roka, 15. maja 2007, glasovima 133 poslanika vladajuće većine, koju su činili poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije/Nove Srbije i G17 plus.

Za izbor su se izjasnili i neki od poslanika manjinskih stranaka, dok su poslanici Srpske radikalne stranke, koalicije okupljene oko Liberalno-demokratske partije i Socijalističke partije Srbije bili protiv.

Izboru vlade prethodili su tromesečni pregovori. Koalicioni sporazum DS, DSS/NS i G17 plus ni posle sto dana funkcionisanja Vlade nije potpisan zato što još, prema nezvaničnim izvorima, nije postignuta saglasnost o terminu i ključnim principima održavanja predsedničkih i lokalnih izbora i podeli nadležnosti nad javnim preduzećima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.