Stižu uputstva za izdavanje viza

Izvor: B92, 23.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu uputstva za izdavanje viza

Brisel -- Sva diplomatsko-konzularna predstavništva zemalja EU u Srbiji dobiće uputstva za izdavanje viza po novom režimu olakšica.

Kako je agenciji Beta rekao Rikardo Moska, predstavnik za štampu u kabinetu evropskog komesara za slobode, bezbednost i pravosuđe Franka Fratinija, reč je o instrukcijama odgovornima i osoblju u ambasadama i konzulatima EU za brže, lakše, praktične i usaglašene postupke u izdavanju viza državljanima Srbije koji putuju u Evropsku uniju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Takav novi režim viza će biti primenjen i za ostale zemlje zapadnog Balkana koje su, isto kao i Srbija, prošlog ponedeljka s EU potpisale sporazume o viznim olakšicama i readmisiji.

Zvaničnik u Evropskoj komisiji je rekao da je moguće da u tom cilju i drugde na zapadnom Balkanu budu otvoreni specifični punktovi, poput Centra za sprovođenje sporazuma o vizama EU i Crne Gore koji će biti otvoren početkom oktobra u ambasadi Slovenije u Podgorici.

Moska je potvrdio da će više kategorija srpskih građana moći da dobiju i besplatne, višekratne evropske vize na duži rok, a ostali će, po ubrzanom i olakšanom postupku, vizu plaćati 35 evra, što je znatno jeftinije u odnosu na državaljane ostalih trećih zemalja, koji će za ulaznu vizu u EU morati da izdvoje 60 evra.

Zamoljen da objasni kako će Evropska komisija početi i postupak za potpuno ukidanje viza za građane Srbije i drugih zemalja regiona, što je prilikom potpisivanja sporazuma najavio komesar Fratini, Moska je izjavio da je to ipak proces na duži rok.

Sve zavisi, dodao je, od jemstava koje EU bude dobila od vlasti svake pojedinačne države zapadnog Balkana za bezbednost i nadzor spoljnih granica, delotvornost državne uprave, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, sprečavanje mogućnosti krivotvorenja dokumenata i putnih isprava.

Mnogo elemenata će odlučiti o tome, ali mi se u Evropskoj komisiji, kako je to istakao i komesar Fratini, veoma nadamo da će to moći da se ostvari u doglednoj budućnosti.

Fratinijev predstavnik za štampu je ukazao na to da je bez sumnje veoma dobar korak u tom pravcu najava srpskog ministra unutrašnjih poslov Dragana Jočića da će Srbija uskoro uvesti nove, biometrijske pasoše, potpuno saglasne evropskim standardima, koje je praktično nemoguće falsifikovati.

Jočić je, prilikom potpisivanja sporazuma EU i zemalja zapadnog Balkana, istakao da vizne olakšice EU za mnoge kategorije srpskih državljana treba da vode potpunom ukidanju viza, čime bi se iz Evrope dala podrška opredeljenju većine građana Srbije za uključivanje u Evropsku uniju.

Fratini je tada podvukao da je lično naklonjen zamisli italijanskog premijera Romana Prodija da se ubrza evropska integracija Srbije i što pre ukinu evropske vize za srpske građane.

Da bi srpski građani bili što bolje obavešteni kada mogu uživati vizne olakšice za putovanje u zemlje EU, biće izrađena brošura koja će sadržati sva potrebna uputstva i koja će biti na raspolaganju u konzulatima zemalja EU u Srbiji i na drugim prikladnim mestima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.