Stiže pomoć za stanare urušene zgrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže pomoć za stanare urušene zgrade

KOSOVSKA MITROVICA - Načelnik kosovsko-mitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković izjavio je danas da će novac koji je obezbedilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju kao pomoć stanarima zgrade u Kosovskoj Mitrovici, koja se urušila početkom marta, biti ovih dana raspodeljen, ali samo onima koji nisu nasilno ušli u zgradu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Nedeljković je mitrovičkom radiju "Kontakt Plus" rekao da će u prvoj fazi novac biti isplaćen onim stanarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji su ispoštovali dogovor da problem rešavaju institucionalno a ne upadom u neke od nenaseljenih zgrada u gradu.

Dvadesetak porodica zgrade "Sindikat" u Kosovskoj Mitrovici nakon što im se 6. marta urušila zgrada nasilno su ušli u zgradu Ministarstva za socijalni rad i politiku, gde se i danas nalaze.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je odmah nakon urušavanja zgrade kao pomoć stanarima koji su ostali bez krova nad glavom obezbedilo milion dinara što je još uvek na računu kosovsko-mitrovičkog Okruga.

"Ostalim stanarima novac će biti isplaćen kada se budu vratili da rešavaju svoje probleme u dogovoru sa nadležnima iz opštine, jer ja u ovom trenutku nisam spreman da legalizujem bezvlašće i haos i nasilan upad u zgradu Ministarstva za rad i socijalnu politiku,"- rekao je Nedeljković.

Mihajlović:Imamo malu decu i stare

Svetlana Mihajlović, jedan od stanara urušene zgrade apelovala je na nadležne u Vladi Srbije da se što hitnije reši stambeno pitanje stanara koji su pre nepun mesec dana ostali bez krova nad glavom.

"Tražimo da nam obezbede krov nad glavom pošto smo mi čuli da Beograd uopšte ne zna o čemu se ovde radi. Do sada niko iz Beograda nije došao da pita da li smo dobro, da li nam treba nešto, a ovde su uglavnom mala deca i ima dosta starih i bolesnih ljudi,"- kaže ona.

Mihajlovićeva apeluje na ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića da, ako je u mogućnosti, nešto učini za njih.

"Vodu smo sami sproveli u zgradu u koju smo upali, jer smo bili na pragu kolere, deca su počela da se razboljevaju i morali smo nešto da preduzmemo. Struju nemamo, grejemo se na lampe, koristimo sveće,"- kaže Mihajlovićeva.

Petrović: Opština plaća smeštaj

S druge strane, zamenik predsednika opštine Kosovska Mitrovica Ljubiša Petrović izjavio je da je 16 porodica koje se nisu nasilno uselile u zgradu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, u dogovoru s opštinom našlo adekvatan smeštaj i da je opština preuzela obavezu plaćanja njihovih kirija.

Prema njegovim rečima, u planu je izgradnja nove zgrade za stanare iz "sindikata", u dogovoru sa UNMIK, opštinom i Koordinacionim centrom za Kosovo i Metohiju.

Prilikom rušenja zgrade u Kosovskoj Mitrovici, koja je izgrađena 1947. godine, troje ljudi je zadobilo telesne povrede, a bez krova nad glavom ostalo je nekoliko porodica, a zbog mogućeg daljeg urušavanje zgrade svih 35 porodica je iseljeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.