Stigla humanitarna pomoć Rusije

Izvor: B92, 02.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigla humanitarna pomoć Rusije

Moskva, Beograd -- Pošiljka humanitarne pomoći iz Rusije namenjena srpskim enklavama na Kosovu stigla je na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Prvi od tri kontigenta pomoći sastoji se od 40 tona namirnica, koje je obezbedilo rusko ministarstvo za vanredne situacije i odbranu. Narednih dana, očekuje se i ostatak ukupne pomoći od 140 tona, vredne 1,7 miliona dolara. Humanitarna pomoć sadrži prehrambene proizvode, među kojima su konzerve ribe i mesa, dečja hrana, pirinač, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šećer, kao i medicinsku opremu i farmaceutska sredstva.

U ime Vlade Srbije, avion "Iljušin-76" s pošiljkom dočekao je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

"Danas je veliki dan ovde u Beogradu. Došla je velika humanitarna pomoć ruske države, koja je dobro došla i jako važna za egzistencijalnu situaciju i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", kazao je Samardžić tom prilikom.

Otpravnik poslova ruske ambasade u Beogradu Aleksej Sokolov se nada da će ovu pomoć srpske vlasti uspeti da pošalju do srpskih enklava na Kosovu.

"Ovo je prva faza u kojoj će Ruska Federacija slati humanitarnu pomoć na Kosovo. Plan je da se do 10 aprila, Ministarstvo za vanredne situacije Rusije, pošalje još četiri velika aviona. U njima će se takođe nalaziti hrana, lekovi, i higijenska sredstava", rekao je Sokolov.

Humanitarnu pomoć za Srbe na Kosovu i Metohiji odobrio je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je naglasio da se pomoć šalje bez političkih namera.

Kosovska vlada informisana o ruskoj pomoći

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je danas da je Vlada Kosova informisana o humanitarnom kontingentu za kosovske Srbe iz Rusije.

"Za nas je dobrodošla svaka donacija za Kosovo. Ove donacije treba da kontrolišu i da njima upravljaju centralne institucije Kosova i odgovorni organi", rekao Kuči.

Zamenik premijera Kosova nije hteo da komentariše moguću političku pozadinu slanja kontingenta.

"Ne želim da pričam o mogućoj političkoj pozadini, ali mi pozivamo sve države da povećaju nivo donacija za Kosovo i da pomoć služi ekonomskoj dobrobiti i razvoju Kosova, bez obzira na etničku pripadnost građana. Mi se angažujemo za sve građane Kosova bez obzira na njihovu etničku pripadnost i ne bismo želeli da donacije imaju neku pozadinu koja ne služi dobrobiti Kosova", rekao je on.

Kuči je dodao da su odgovorni organi za kontrolu ulaska proizvoda na Kosovo UNMIK, Kfor i carine.

"Verujem da će odgovorni organi izvršiti svoj autoritet i u ovom slučaju", naveo je zamenik premijera Kosova.

Titov: UNMIK i Kfor imaju puna ovlašćenja

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Vladimir Titov je, komentarišući izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da je potrebno usaglašavati dostavljanje pomoći sa Prištinom, rekao da UNMIK i Kfor imaju puna ovlašćenja za pomoć pri humanitarnoj operaciji.

"Organi vlasti u Prištini, koji su samoproklamovali nezavisnost kršeći usaglašene principe rešavanja kosovskog pitanja, nisu po našem mišljenju legitimni", rekao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Titov je dodao da je rusko Ministarstvo za vanredne situacije i civilnu odbranu, uz saradnju Beograda, operativno pripremilo prvu etapu prebacivanja pomoći, tako da će humanitarna pomoć sa četiri leta aviona biti u Srbiju dostavljena do 10. aprila.

Titov je agenciji RIA Novosti rekao da Rusija nastavlja da razrađuje sa srpskim partnerima dopunske pozicije pomoći za organizaciju odgovarajućih isporuka u drugoj etapi operacije.

Utvrđen je mehanizam isporuke do Beograda, a Crveni krst Srbije će u saradnji sa međunarodnim prisustvom na Kosovu prebaciti i distribuirati pomoć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.