Izvor: B92, 13.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stid i sramota

Beograd -- Lider Srpskog pokreta obnove i šef diplomatije SCG Vuk Drašković kaže da je postiđen javnim reakcijama u Srbiji posle smrti Miloševića.

"Žalost njegovih sledbenika za čovekom koji je odgovoran za nebrojene zločine i koji je lično naređivao mnoga ubistva pretvorena je u hvalospeve umrlom i njegovoj politici, koja je proizvodila samo zločine, smrt, nesreću i mržnju. Promovisanjem jednog serijskog ubice u nacionalnog heroja ponovo se ubijaju njegove žrtve, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a Srbija sramoti kao zemlja u kojoj je zločin vrhunska vrlina".

"Žalost njegovih sledbenika za čovekom koji je odgovoran za nebrojene zločine i koji je lično naređivao mnoga ubistva pretvorena je u hvalospeve umrlom i njegovoj politici, koja je proizvodila samo zločine, smrt, nesreću i mržnju. Promovisanjem jednog serijskog ubice u nacionalnog heroja ponovo se ubijaju njegove žrtve, a Srbija sramoti i pred sobom i pred svetom i pred bogom kao zemlja u kojoj je zločin vrhunska vrlina", kaže Drašković.

Slobodan Milošević bio je optužen pred Haškim tribunalom za genocid u Bosni i Hercegovini i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu.

"Miloševića ubili nacionalisti"

Publicistkinja Kristine fon Kol kaže da su Miloševića ubili njegovi prijatelji kako bi pokušali da izbegnu neizbežan susret s Ratkom Mladićem u Hagu.

Ona je u emisiji austrijske državne televizije "Okrugli sto" izjavila da su se proteklih dana desile veoma čudne stvari. "Prvo je samoubistvo izvršio Milan Babić, a potom je Milošević umro neposredno pred trogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića. Očigledno su srpski nacionalistički krugovi želeli da spreče suočavanje Miloševića i Mladića", objasnila je ona.

Komesarka Evropske unije za spoljnu politiku Benita Ferero Valdner ocenila je da je Milošević bio simbol prošlosti Srbije i izjavila kako joj je žao što suđenje neće biti okončano.

Koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek rekao je da je smrt Miloševića kraj jednog poglavlja. "On je bio čovek koji je želeo samo vlast, a problem je činjenica da taj region teži stvaranju mitova. Haški tribunal bi morao i posle smrti Miloševića da iznese sve podatke o njegovoj krivici. Greška bi bilo sada zatvoriti akta, javnosti treba jasno preneti šta je on sve počinio", ocenio je on, prenosi Beta.

Server: Srbija odabrala bolji put

Direktor Balkanske inicijative u Institutu za mir Danijel Server izjavio je da ne veruje da će smrt Slobodana Miloševića imati veći uticaj na budućnost Balkana, niti na budući rad Haškog suda. "Po mom mišljenju, najvažnije pitanje u Srbiji danas je da li će Vlada biti spremna da preuzme rizik i uhapsi i izruči Ratka Mladića, pošto su socijalisti i radikali zapretili da će oboriti Vladu ako to bude učinjeno", rekao je Server za Glas Amerike. "Balkan i Srbija odavno su napustili put kojim je išao Milošević i opredelili se za mnogo bolji put koji ih vodi u Evropu. Mislim da je za žaljenje što je Milošević umro pre nego što mu je izrečena presuda, pošto je to bilo veoma važno za mnoge na Balkanu, uključujući milione žrtava njegove politike", dodao je Server, prenosi Fonet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.