Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: Slede razgovori s Moskvom

Sjedinjene Države najavile su večeras nastavak "ozbiljnih konsultacija" sa predstavnicima Rusije "na najvišem nivou", pošto je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas u Beogradu izjavio da je Ahtisarijev plan za Kosovo i Metohiju propao.

- Plan izaslanika Ahtisarija vidimo kao jedino moguće rešenje tog problema. Shvatamo rusku zabrinutost. Mi smo već razgovarali sa našim ruskim prijateljima o tom pitanju. Tu ima razmimoilaženja, ali konsultacije na najvišem nivou će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastavljene - rečeno je agenciji Tanjug u Stejt departmentu.

Pitanje dopisnika nacionalne agencije kako SAD tumače izjavu Lavrova da će ruski veto zavisiti od sadržaja rezolucije koja bi se mogla naći u Savetu bezbednosti, predstavnici Stejt departmentu su odbili da prokomentarišu, uz napomenu da je prerano da o tome govore, jer su "razgovori o tom dokumentu u ranoj fazi".

- Rusija ovog trenutka nema na šta da uloži veto, a nadamo da do toga neće ni doći - rekao je zvaničnik Stejt departmenta i istovremeno odbacio spekulacije medija o "rezervnom" planu administracije u Vašingtonu za unilateralno priznavanje nezavisnosti Kosova ukoliko pregovori o novoj rezoluciji Saveta bezbednosti zapadnu u ćorsokak.

- Mi nemamo "plan B". Podržavamo Ahtisarijev plan, jer taj dokument u velikoj meri štiti interese obe strane, srpske i albanske, a istovremeno predstavlja osnov za stabilnost regiona - rekao je zvaničnik Stejt departmenta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.