Stefanović se nada dogovoru u sledećoj rundi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović se nada dogovoru u sledećoj rundi

BRISEL -

Drugi dan najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima završen je danas bez novih dogovora.

Iako je došlo do približavanja stavova dveju strana kada je reč o regionalnom predstavljanju Prištine, još uvek nemamo dogovor, izjavio je šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović i dodao da se nada da će taj dogovor biti postignut tokom sledeće runde dijaloga, naredne nedelje.

Stefanović je rekao da, i pored svega, ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << runda dijaloga može da se oceni pozitivnom zbog juče postignutog dogovora o diplomama, ali i zbog toga što su obe strane imale priliku da iznesu stavove o svim važnim pitanjima.

"Ispratili su nas glasovi iz Beograda da nemamo mandat, da ne znamo šta hoćemo i da se ništa nećemo dogovoriti. Nadam se da sada uviđaju da nisu bili u pravu", rekao je Stefanović.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri potvrdila je da je došlo do približavanja stavova vezanih za regionalno predstavljanje, ali je napomenula da između Prištine i Beograda još uvek postoje "duboke konceptualne razlike".

Ona je rekla da je razočarana što, osim diploma, nije postignut dogovor i o ostalim spornim pitanjima, poput prelaza, struje i telefona, i optužila je Beograd da ne ispunjava dosad postignute dogovore.

"Bojim se da ne uđemo u situaciju da samo proizvodimo papire, ali se ništa ne sprovodi", kazala je ona.

Stefanović: Izbora na severu će biti ali ne po planu Tačija

Stefanović je izjavio da je na severu Kosova bilo i biće izbora, ali ne po planovima kosovskog premijera Hašima Tačija.

Tači je juče u Prištini nakon sastanka Koordinacionog odbora za vladavinu reda i zakona, rekao da će red i zakon biti uspostavljeni na čitavoj teritoriji Kosova, te da će i na severu "biti izbora".

"I na severu će biti demokratije, biće izbora i rukovodstva, koje će biti spremno na saradnju sa građanima i centralnim institucijama, kao i u svim drugim delovima na Kosovu", rekao je Tači novinarima.

Upitan za izbore na severu Kosova, o kojima govori Tači, Stefanović je rekao da je takvih najava iz Prištine bilo i ranije, kao što je na severu Kosova i ranije "bilo i biće izbora, ali ne po Tačijevim planovima".

Tahiri je rekla da izbori na severu Kosova koje je Tači najavio predstavljaju "napore (Kosova) za sprovođenje Ahtisarijevog plana".

Ona je rekla da na severu Kosova nije bilo demokratskih izbora još od 1999. godine i da prištinska vlada namerava da ih organizuje, ali nije mogla da kaže kada će ti izbori biti održani.

"To je sve još u fazi planiranja", rekla je ona.

"Kuper okupi Editu i Borka i pre razgovora uruči im rezultate"

Poslanik DSS i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić je ocenio da se dijalog Beograda i Prištine završava za desetak dana i da će rezultat biti odricanje Srbije od dela svoje teritorije.

"Robert Kuper okupi Editu Tahiri i Borka Stefanovića i pre razgovora uruči im rezultate. Oni zatim malo razgovaraju i svi su zadovoljni, naročito EU koja posreduje. To je nepodnošljiv način kapitulacije države - davanje delova države na veresiju, što može ubuduće da bude primer i drugim državama da tako nešto traže", rekao je Samardžić.

Prema njegovoj oceni, rezultati razgovora Beograda i Prištine bili su dogovoreni onoga trenutka kada je prihvaćen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Samardžić takođe smatra da ni sama Vlada Srbije nije složna u vezi sa razgovorima u Briselu, a kao argument je naveo nedavno održanu sednicu Odbora za KiM na kojoj su se, kako je rekao, svi složili da razgovore treba prekinuti, sem šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića.

On je zaključio da je po Srbiju izuzetno loše i ti što je parlament ostao nem na događanja u pokrajini

"Borba za pravično rešenje tog pitanja svakako će biti nastavljena i to će biti teže kada se završe pregovori, ali ona ostaje nekim budućim generacijama", rekao je Samardžić.

Klasing: Euleks nema stav o pitanjima statusa

Euleks nema stav o pitanjima statusa jer je to tehnička a ne politička misija, izjavio je portparol Euleksa za sever Hans-Kristijan Klasing povodom izjave šefice prištinskog pregovaračkog tima Edite Tahiri da ova misija "više nije statusno neutralna".

"Stav Euleksa se nije promenio. Euleks je tehnička a ne politička misija i otuda nije uključen u statusna pitanja", naveo je Klasing u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Kako je istakao, Euleks nema stav prema pitanjima vezanim za status.

Klasing je ukazao da o pitanju koje zakone Euleks primenjuje odlučuju nezavisne sudije.

"Nezavisnost pravosuđa je ključna za demokratsko društvo. Najvažnija stav je da svako ima slobodan i pravičan pristup vladavini prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost", zaključio je portparol.

Tahiri je juče u Briselu u osvrtu na delovanje Euleksa na Kosovu, ocenila da su se "stvari popravile u odnosu na 16. septembar", (kada je postignut dogovor o carinskom pečatu), konstatujući da ova misija "više nije statusno neutralna" i da "sprovodi zakone Kosova".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović se nada dogovoru u sledećoj rundi

Izvor: Politika, 22.Nov.2011

BRISEL – Drugi dan najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima završen je danas bez novih dogovora...Iako je došlo do približavanja stavova dveju strana kada je reč o regionalnom predstavljanju Prištine, još uvek nemamo dogovor, izjavio je šef beogradskog pregovaračkog...

Nastavak na Politika...

Brisel: Bez dogovora Beograda i Prištine

Izvor: Cafe.ba, 22.Nov.2011

Drugi dan najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima završen je danas bez novih dogovora.

Nastavak na Cafe.ba...

Dogovor o diplomama, sledeća runda 30.novembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011

BRISEL -..U najnovijoj rundi tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, koja je danas završena u Briselu, postignut je dogovor o diplomama, dok oko učešća Prištine na reginalnim skupovima i prelazima nije bilo saglasnosti, a dve delegacije su najavile da će se ponovo sastati 30. novembra...Šef...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stefanović: Postignut dogovor samo o diplomama

Izvor: Večernje novosti, 22.Nov.2011

Šef pregovaračkog tima Borko Stefanović: Za administrativne prelaze Priština insistira na elementima koji su za nas neprihvatljivi. Edita Tahiri: Srbija koči postignute dogovore

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.