Stefanović očekuje rešenja, Tahiri otvaranje novih pitanja

Izvor: S media, 17.Maj.2011, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović očekuje rešenja, Tahiri otvaranje novih pitanja

Današnji razgovori pregovaračkih timova u okviru četvrte runde dijaloga Beograda i Prištine završeni su večeras u Briselu i očekuje se da će biti nastavljeni sutra ujutro.

Šef delegacije Beograda Borislav Stefanović je danas, u Briselu, ocenio da je moguće u dijalogu s Prištinom postići rešenja za matične knjige, katastre i možda slobodu kretanja, dok je vodja prištinskog tima Edita Tahiri rekla da očekuje i otvaranje pitanja nestalih, kulturne baštine, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i prodor oko slobode kretanja, trgovine i energetike.

Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da je najava Prištine da će uvesti recipročne mere Srbiji i Bosni i Hercegovini zbog nepriznavanja kosovskih carinskih pečata jako loš potez i pozvao kosovske institucije da ne povlače jednostrane poteze.

Bogdanović: Smena policijskih komandira neprihvatljiva

Bogdanović: Vlada nije raspravljala o podeli Kosova

- Mislim da je to veoma loše i da će CEFTA reagovati kao regionalna organizacija čiji je UNMIK/Kosovo ravnopravan član. Ja očekujem da takve stvari neće onemogućiti trgovinu koja mora da postoji i slobodan protok roba, kapitala i ljudi - rekao je Stefanović u Briselu pred početak četvrte runde razgovora sa prištinskim timom.

Stefanović je izrazio žaljenje što je Priština u poslednjih nekoliko dana povukla više jednostranih poteza, kao što su oduzimanja vozačkih dozvola, pokušaji skidanja registarskih tablica sa automobila na severu i smena komandira Kosovske policijske službe sa severa Kosova.

- Sve to nije dobro i šteti dijalogu (Beograda i Prištine) pošto narušava osnovni princip da ne treba menjati situaciju u trenutku kada pokušavamo da pronađemo rešenje - rekao je on.

EU zahteva da se ovaj problem reši u okviru CEFTA, što Priština, međutim, odbija jer ova regionalna organizacija priznaje Kosovo samo pod okriljem UNMIK-a.

DS S: Vlada već priznala Kosovo

Stefanović: Kamenice neće rešiti probleme

Vodja prištinskog tima Edita Tahiri je rekla da očekuje da se predje i na pitanja "kulturne baštine i štete koja je nanesena kulturnoj baštini Kosova, nadoknadi štete, povratka nekih odnesenih umetnina".

Ona je dodala da će pažnja prištinskog tima biti snažnije posvećena i univerzitetskim i drugim diplomama.

Stefanović je predočio činjenicu da prištinska strana stalno poteže pitanje statusa i upozorio da ukoliko se sve podvodi pod političku ravan, onda će dijalog biti veoma složen i problematičan.

"Mi nastojimo da nadjemo opipljiva rešenja", rekao je šef tima vlade Srbije za pregovre sa Prištinom.

Na pitanje albanskih novinara da li je Beograd svestan da je Evropska komisija kao uslov za ulazak Srbije u članstvo EU postavila "priznavanje statusa Kosova", Stefanović je uzvratio da nema nikakvog osnova za tvrdnju da EK ima takav stav.

On je ponovio da Beograd i Priština imaju potpuno oprečne stavove oko statusa Kosova, ali da je nužno rešiti pitanja o kojima se pregovara.

Na pitanje novinara da li Evropska komisija kao uslov za članstvo Srbiji u EU postavlja rešenje odnosa s Kosovom, Nataša Batler, portparol u EK je danas izjavila da "Srbija da bi ušla u EU treba da normalizuje svoje odnose s Kosovom".

Ona je dodala da to spada u "jasna politička merila iz Kopenhagena o dobroj regionalnoj saradnji medju susedima, a to važi i za Srbiju" .

(Beta, Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.