Stefanović: Srbija spremna na kompromis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Srbija spremna na kompromis

BEOGRAD -

Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da je Srbija spremna na kompromis, ali da neće prihvatiti jednostrana rešenja na kojima insistira druga strana.

"Ono što je sigurno je da nijedan od dogovora neće biti moguć ukoliko ugrožava naš Ustav, Rezoluciju 1244, niti je moguće da administrativna linija bude proglašena državnom granicom, kao ni da prelazi budu granični prelazi", kazao je Stefanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za agenciju Beta dan po završetku sedme runde pregovora u Briselu.

Kako je potvrdio, razgovori o problemu administrativnih prelaza i regionalnog predstavljanja Prištine biće nastavljeni za sedam dana.

"Imamo adekvatne predloge i nadamo se da će biti moguće postići dogovor", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, najveći problem je to što Priština insistira da prelazi i administrativna linija dobiju državni karakter.

"Mi možemo da učinimo puno toga ukoliko je to u okvirima našeg Ustava i Rezolucije 1244, a najveći problem je u tome što Priština insistira da prelazi i administrativna linija dobiju državni karakter što je za nas neprihvatljivo", rekao je Stefanović.

On je istakao da se razgovori ne vode oko članstva Prištine u regionalnim inicijativama, već oko pitanja predstavljanja Kosova.

"Prema tome, naš stav je jasan - ta asimetrija mora da se postigne, oni ne mogu biti jednaki sa predstavnicima nezavisnih država", kazao je Stefanović za agenciju Beta.

Timovi Beograda i Prištine dogovorili su se pre dva dana u Briselu oko priznavanja univerzitetskih diploma. Pregovori treba da se nastave o regionalnom predstavljanju Prištine, administrativnim prelazima, telekomunikacijama i pitanjima iz oblasti energetike.

Nova runda je zakazana za 30. novembar.

Kacin: Nije sigurno da će Srbija dobiti kandidaturu

Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas da zbog nesprovođenja sporazuma sa Prištinom nije sigurno da će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata za prijem u EU.

"Srbija do danas nije poslala jasnu i razumljivu poruku iz koje bi se videlo da je odlučila da sprovodi dogovore sa Prištinom, što je od bitnog značaja za napredak prema cilju sticanja statusa kandidata", rekao je Kacin tokom susreta sa zamenikom predsednika Vlade Kosova Slobodanom Petrovićem u Briselu.

Petrović, predsednik Samostalne liberalne partije, rekao je da većina građana Kosova želi da se vrati normalnom životu i napusti barikade na kojima su morali da budu zbog radne obaveze.

Razgovor se odnosio na dijalog Srbije i Kosova pod okriljem Evropske unije, a sagovornici su se složili o neophodnom hitnom sprovođenju postignutih dogovora, pre svega onih o kosovskim carinskim pečatima, saopšteno je iz kabineta Jelka Kacina.

Petrović je tom prilikom rekao da takva delimična rešenja nisu dovoljno ambiciozna i da su "manje od rešenja predviđenih u Ahtisarijevom planu".

Mediji: Usaglašen pisani dogovor sa Prištinom o četiri teme

Pregovarači Beograda i Prištine su u pisanoj formi usaglasali rešenja u oblastima slobode kretanja, matičnih knjiga, katastra i carinskog pečata, i ona su sredinom ovog meseca dostavljena Skupštini Srbije, objavio je list "Danas".

U dokumentu dostavljenom predsednici Skupštini Srbije, koji u "radnom prevodu sa engleskog" citira "Danas", navodi se da su dogovoreni zaključci politički dokument na osnovu kojeg svaka strana preuzima obavezu da kroz svoju administraciju radi na njegovom sprovođenju.

Lične karte za "prekogranična/prekoadministrativna putovanja"

EU će, kako dodaje taj list, dati političku garanciju za sprovođenje svih aranžmana u delovima koji zbog suprotstavljenih stavova strana u dijalogu nisu uneti u tekst.

Pitanje slobode kretanja biće rešavano tako što će obe strane, čim to bude operativno izvodljivo, primenjivati sistem ličnih karata za "prekogranična/prekoadministrativna putovanja", a može se primenjivati i sistem kojim će za tranzitna putovanja lične karte biti praćene "ulaznim/izlaznim" dokumentima napisanim na "neutralnom jeziku".

Dogovor tretira i pitanje osiguranja vozila i putovanja sa postojećim vozačkim dozvolama.

Za vlasnike automobila sa prebivalištem na Kosovu funkcionisaće automobilske registarske tablice sa oznakom RKS i KS, a privremena mera biće da se vozilima sa tablicama KS dopusti saobraćanje kroz Srbiju, s tim da će biti moguće dobiti privremenu tablicu na prelazima između Kosova i centralne Srbije.

Problem matičnih knjiga će, prema dokumentu u koji je "Danas" imao uvid, biti rešavan uspostavljanjem pouzdane matičarske službe na Kosovu i tripartitne komisije, kojom će predsedavati predstavnik Euleksa i koja će utvrđivati praznine u originalima matičnih knjiga iz perioda pre 1999. godine.

Vrhovni sud Kosova odlučuje o nesaglasju dva katastra

Dogovor o katastarskoj evidenciji podrazumeva da praznine u katastarskoj dokumentaciji iz 1999. godine utvrđuje tripartitna komisija kojom predsedava EU.

Predstavnik EU će, prema dogovoru, dobiti skenirane kopije katastarske evidencije iz perioda pre 1999. godine koja je odneta sa Kosova.

Tehnička agencija, koju će imenovati EU u konsultaciji sa obema stranama, porediće katastarske knjige iz vremena pre 1999. godine sa rekonstruisanim katastrom na Kosovu, a u slučajevima nesaglasja podataka iz dva katastra odlučivaće u prvom stepenu komisija, koju će činiti međunarodni eksperti i stručnjaci za katastar sa Kosova, a u drugom stepenu Vrhovni sud Kosova, odnosno sudsko veće u kojem će međunarodne sudije imati većinu.

Kada je reč o carinskom pečatu, strane su preuzele obavezu da obezbede slobodno kretanje robe u skladu sa CEFTA sporazumom.

Kako je dogovoreno, prihvata se carinski pečat sa natpisom "Kosovo Customs/Kosovska carina" i sva prateća dokumentacija i komunikacija će biti u skladu sa tim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovori samo u okviru Ustava

Izvor: RTS, 23.Nov.2011

Srbija je spremna na kompromis, ali neće prihvatiti jednostrana rešenja na kojima insistira druga strana, rekao je Borislav Stefanović. Nijedan od dogovora neće biti moguć ukoliko ugrožava Ustav, istakao je Stefanović. ..Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović...

Nastavak na RTS...

Stefanović: Spremni na kompromis

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Nov.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima s Prištinom Borislav Stefanović rekao da je Srbija spremna na kompromis ali da neće prihvatiti jednostrana rešenja.  "Ono što je sigurno je da nijedan od dogovora neće biti moguć ukoliko ugrožava naš Ustav, Rezoluciju 1244, niti je moguće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.