Stefanović: Srbija nastavlja miroljubivu politiku, ali neće trpeti agresiju

Izvor: Blic, 08.Jan.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Srbija nastavlja miroljubivu politiku, ali neće trpeti agresiju

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Neboša Stefanović izjavio je večeras da će Srbija nastaviti da vodi miroljubivu politiku u regionu, ali da neće trpeti nikakav vid agresije.

"Mi ćemo nastaviti da vodimo odgovornu politiku i prema našim građanima i prema regionu i nećemo dozvoliti da nas bilo ko ponižava i da gazi naše dostojanstvo", kazao je Stefanović za Radioteleviziju Srbije, komentarišući nedavne izjave hrvatskog ministra odbrane Ante Kotromanovića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Ne znam da li oni misle da će Srbija stajati mirno i čekati da se na bilo koji način neko naoružava, da mi čekamo i trpimo sa strane bilo koji vid agresije", kazao je Stefanović.

Ministar Stefanović je hrvatskoj strani poručio: "Naoružavajte se koliko god želite, radite šta hoćete, Srbija će voditi mioroljubivu politiku i raditi svoj posao".

Ministar odbrane odlazeće hrvatske vlade Ante Kotromanović izjavio je da Hrvatska kao članica NATO-a ima pravo da razvija sopstvene sisteme i sredstva za odbranu, ali da nema nikakve neprijateljske namere prema Srbiji.

U izjavi za regionalnu TV mrežu N1 u Zagrebu, Kotromanović je rekao da Srbija nema razloga za nervozu.

"Poručujem (premijeru Srbije Aleksandru) Vučiću - nemoj biti nervozan. Nemaš razloga biti nervozan. Mi nemamo nikakve neprijateljske namere prema Srbiji, to je naš sused, mi je uvažavamo i podupiremo da postane članica EU. Ali, kao članica NATO-a, imamo pravo na vlastitu odbranu i da razvijamo vlastite sisteme i sredstva. Ovo nije naoružavanje da bismo se takmičili s njima ili pretili nekome, naprosto ovo je cilj sposobnosti NATO-a", kazao je Kotromanović.

"Srbija je sigurna i stabilna za sve građane"

Srbija će ostati stabilna, sigurna i bezbedna zemlja za sve svoje građane, ali i za sve one koji u nju dođu, poručio je Stefanović, nakon najnovijih terorističkih pretnji.

Stefanović je naglasio i da će srpska policija nastaviti da bude najsigurniji bedem zaštite svih građana.

"Važno je da građani Srbije znaju da Žandarmerija i policija rade svoj posao maksimalno dobro. Trudimo se da ne osete bilo kakvo uznemiravanje ili ugroženost“, rekao je on nakon obilaska Komande Žandarmerije.

Nakon sastanka sa komandantom Goranom Dragovićem, kome je prisustvovao i v.d. direktora policije Vladimir Rebić i starešine Žandarmerije, ministar je izjavio da se razgovaralo o bezbednosnim aspektima i izazovima koji očekuju Srbiju u narednom periodu.

"Žandarmerija je jedna od jedinica koje su kičma bezbednosti Srbije, a vidim da su maksimalno posvećeni poslu. Naš interes je da povećamo obučenost i opremljenost Žandarmerije i policije kako bi odgovorili na sve što nas čeka u budućnosti”, rekao je Stefanović, a prenosi MUP.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.