Stefanović: Spremni na kompromis

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Spremni na kompromis

Brisel -- Integrisano upravljanje administrativnim prelazima jedno je od rešenja, ali mora da ima elemente koji ne potvrđuju državnost Kosova, kaže Borislav Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima s Prištinom Borislav Stefanović rekao je da je Srbija spremna na kompromis.

"Ono što je sigurno je da nijedan od dogovora neće biti moguć ukoliko ugrožava naš Ustav, Rezoluciju 1244, niti je moguće da administrativna linija bude proglašena državnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granicom, ni da prelazi budu granični prelazi", kaže Stefanović.

Kako je potvrdio, razgovori o problemu administrativnih prelaza i regionalnog predstavljanja Prištine biće nastavljeni za sedam dana.

"Imamo adekvatne predloge i nadamo se da će biti moguće postići dogovor", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, najveći problem je to što Priština insistira na tome da prelazi i administrativna linija dobiju državni karakter.

"Mi možemo da učinimo puno toga ukoliko je to u okvirima našeg Ustava i Rezolucije 1244, a najveći problem je u tome što Priština insistira da prelazi i administrativna linija dobiju državni karakter što je za nas neprihvatljivo", rekao je Stefanović.

On je istakao da se razgovori ne vode oko članstva Prištine u regionalnim inicijativama, već oko pitanja predstavljanja Kosova.

"Prema tome, naš stav je jasan - ta asimetrija mora da se postigne, oni ne mogu biti jednaki sa predstavnicima nezavisnih država", kazao je Stefanović za agenciju Beta.

Timovi Beograda i Prištine dogovorili su se pre dva dana u Briselu o priznavanju univerzitetskih diploma. Pregovori treba da se nastave o regionalnom predstavljanju Prištine, administrativnim prelazima, telekomunikacijama i pitanjima iz oblasti energetike.

Nastavak pregovora je zakazan za 30. novembar.

Diplome će sertifikovati Asocijacije univerziteta EU

Po povratku iz Brisela šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović objašnjava da dogovor o diplomama podrazumeva da će se prihvatati kvalifikacija, ali na osnovu zamene diplome koja će se izdavati.

„Na toj zameni neće biti nikakvih elemenata tzv. državnosti Kosova i tu zamenu diplome će sertifikovati Asocijacije univerziteta EU. Nakon toga, stranama je ostavljena sloboda da procene koji je od tih dokumenata validan. To podrazumeva da ćemo mi moći da kažemo da je taj sertifikat validan i da je validna zamena diplome, s obzirom na to da ne nosi nikakve elemente tzv. državnosti Kosova, pri čemu se čuva autonomija našeg univerziteta i sloboda poslodavaca da izaberu da li hoće ili ne da stupe u radno-pravni ili bilo kakav odnos sa nosiocem te zamene. I ova odredba ne može da se menja, jer je u skladu sa našim zakonom i Ustavom”, kazao je Stefanović za „Politiku”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.