Stefanović: Sever Kosova je ključ rešenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2011, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Sever Kosova je ključ rešenja

BEOGRAD -

Pitanje severa Kosova je neizbežna tema, a način na koji se bude regulisalo to pitanje u velikoj meri će odrediti celokupan dogovor o problemu Kosova i Metohije, izjavio je danas šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović.

"Sever Kosova je realnost koja postoji na Kosovu i Metohiji i ona se ogleda u tome da tamo nema paralelnih institucija, kako se to često prebacuje našoj strani, zato što postoje samo institucije Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije", rekao je Stefanović u intervjuu Tanjugu, dan nakon povratka sa razgovora sa prištinskom delegacijom u Briselu.

Izjava zamenika premijera Ivice Dačića o razgraničenju kao jedinom rešenju za problem Kosova i Metohije, ni na koji način, smatra Stefanović, ne utiče na pregovarački proces i ne može da izazove negativne posledice u tom procesu.

"To je legitimni politički stav jednog važnog političkog činioca u Beogradu. S druge strane, postoji, čini mi se, jasna slika i kod nas i u međunarodnoj zajednici da sever Kosova kao jedan specifikum kosovskog miljea mora da ima adekvatno rešenje koje će da zadovolji potrebe ljudi koji tamo žive, a time omogućiti i rešavanje celokupnog kosovskog problema", rekao je Stefanović.

On podseća da je i ranije govorio "da sever Kosova i Metohije jeste ključaonica kroz koju može da se ili zaključa, ili otključa pitanje Kosova".

"Za nas sever Kosova i Metohije može da se rešava kao jedno nedeljivo pitanje. Svi pokušaji da se problemi koji tamo postoje, a koji nisu mali, mada postoje veliki problemi i južno od Ibra, dakle pokušaji da se stvari reše parcijalno, neće imati našu podršku, jer bi to obesmislilo specifičnost severa Kosova i Metohije o kojem sam pričao", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, četvrta runda dijaloga s Prištinom bila je možda najplodonosnija do sada, ali se i ovog puta moglo videti kako prištinski tim, insistiranjem da neka rešenja budu dopunjena elementom s vidno naznačenom ulogom njihove institucije, u stvari insistira na status.

"Tu je reč o statusnom kontekstu u smislu kako ga oni vide. To je dosta teška situacija, uvek komplikovana. Ali, ima dobre volje, mislim da imamo zaista svi konstruktivan pristup i da smo se najmanje bavili našim ogromnim razlikama po pitanju statusa", pojasnio je Stefanović.

Zbog očiglednih razlika i distance dve strane proces dogovaranja vrlo je komplikovan i težak, dodao je Stefanović, a ta distanca se nekad ogleda u tome što beogradski tim zaista daje razrađene kreativne predloge, dok prištinska strana često svojim kontraargumentima pokušava da nametne svoje viđenje statusa, kroz određena rešenja.

"Tako, imamo situaciju da skoro zaključimo pitanje katastra ili slobode kretanja i onda se pojavi neka sitnica, koju bih ja zaista nazvao sitnicom, ali koja je iz nekog razloga jako bitna Prištini. I onda to u velikoj meri blokira dogovor u momentu kada svima deluje da samo što nismo napravili rezultat", objašnjava Stefanović.

Upitan da kaže kako predstavnici Evropske unije intervenišu u takvim situacijama, Stefanović navodi da oni uvek intervenišu i zaista se trude da na jedan statusno neutralan i konstruktivan način i drže se dnevnog reda.

"Druga je stvar što je moja ocena u tom smislu da se mnogo manje interveniše na našoj strani. Ali to je u ovom slučaju manje bitno. Mnogo je važnije to da zaista imamo jednu veliku pomoć s njihove strane. I pokušaj da usaglase dva stanovišta o određenoj temi, što često nije jednostavno i lako", kazao je Stefanović.

On je rekao da je beogradska delegacija u tom smislu zahvalna posrednicima iz EU.

"Predlozi koje je dala Evropska unija su i ovoga puta bili detaljnije razrađeni. U velikoj meri tu ima mnogo elemenata naših predloga. Mogu da kažem da su njihovi predlozi spisak ideja, oni nisu nikakvo nametanje niti predstavljaju ponudu uzmi ili ostavi", istakao je Stefanović.

On je dodao da takav pristup pomaže da dve strane na jednom papiru vide ukrštanja ili razmimoilaženja svojih stavova.

"Tamo gde se razmimoilazimo, mi uvek ukažemo na to i ponudimo dopunski predlog, koji je kompromisan i koji može da prevaziđe tu situaciju. Ja sam siguran da će vrlo brzo to dati zaista dobre rezultate i iako vidite da su to mali koraci. Sada se ipak već vidi da je izvestan kompromis o nekim pitanjima na vidiku", naglasio je Stefanović.

Pregovarački tim Beograda maksimalno je opredeljen da nastavi punom snagom ovaj proces i za to će imati strpljenja, istakao je Stefanović.

"Mislim da smo izvukli određene pouke iz prethodnih godina, u smislu našeg odnosa sa Prištinom. I na koji način nećemo predstaviti Beograd kao nekonstruktivan, ili kao stranu koja ne može da se dogovori sa Prištinom. Jer to jeste protivno interesima i našim i njihovim. Ali i protivno interesima celog regiona i regulisanja ove situacije", zaključio je Stefanović.

Najavljujući sledeći sastanak, najverovatnije polovinom juna, šef beogradskog tima je rekao da to može biti dobra prilika da neke od tema najzad budu zaključene.

"Ako to bude katastar, ili sloboda kretanja jasno nam je da svi možemo da se složimo da je to jedna vrlo pozitivna stvar koja u krajnjem slučaju može da nam otvori vrata za rešavanje mnogo težih i kompleksnijih stvari koje su pred nama", naveo je Stefanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.