Stefanović: Na kraju i o statusu

Izvor: B92, 14.Mar.2011, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Na kraju i o statusu

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio da će se pregovori s Prištinom nastaviti krajem marta, a da je krajnji cilj razgovor o statusu.

On je objasnio da će se nakon rešavanja pitanja o poboljšanju kvaliteta života ljudi na Kosovu razgovarati o statusnom pitanju. se razgovara o statusnom pitanju.

"Nastavićemo da radimo na pitanjima koja nismo rešili, a ništa nismo rešili do kraja, ali smo približili stavove. Radimo na spisku tema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za nastavak pregovora", kazao je on u "Kažiprstu" RTV B92.

Prema njegovim rečima, pregovori Beograda i Prištine biće nastavljeni krajem ovog meseca.

"Naš cilj je da rešimo konkretne stvari, da pomognemo Srbima na Kosovu i da sačuvamo naš suverenitet. Voleli bi da se ljudima omogući povratak i da na kraju pričamo sa Prištinom o regulisanju naših odnosa, a to je lep eufemizam za priču o statusu", kazao je Stefanović, koji je i politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je naveo da su tokom prve runde pregovora sa predstavnicima Prištine najudaljeniji stavovi o carinskim pečatima i da će najmanje problema biti vezano za predsedavanje Ceftom.

Kako je kazao, razmenjeni su podaci iz katastra i matičnih knjiga i čini se sve da se olakša ljudima da dođu do tih dokumenata.

Stefanović je istakao i da činjenica da se vode pregovori sa Prištinom nije nikakva priprema za priznanje nezavisnosti Kosova.

Upitan o tome šta misli o činjenici da će Srbija bojkovati samit SAD-Balkan u Baltimoru 23. i 24. marta zbog najavljenog učešća Hašima Tačija, Stefanović je kazao da to jeste šteta kad se gleda ekonomska korist, ali da prisustvo predstavnika Srbije na skupu na kom je zvanični predstavnik Kosova, nije u skladu sa državnom politikom.

Predstavnici Srbije na tom skupu morali bi prvi put da sede za istim stolom sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem ispred kojeg bi bila oznaka "republika Kosovo", obrazložio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.