Stefanović: Dogovoreno u Briselu da se i primeni

Izvor: Glas javnosti, 16.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Dogovoreno u Briselu da se i primeni

BEOGRAD - Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da u vladi i vladajućoj koaliciji postoji konsenzus o tome da sve što je dogovoreno u Briselu treba da se primeni.

On je rekao da će se to i dogoditi u najkraćem mogućem roku.

Stefanović je, na predstavljanju "Analize politike Srbije da ne učestvuje na međunarodnim skupovima na kojima učestvuju predstavnici Kosova" u Evropskom pokretu, izjavio da za nastavak dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nije neophodno da Skupština Srbije usvoji novi dokument o Kosovu i Metohiji, ali da bi bilo dobro da se to dogodi.

"Nije neophodno, jer i bez tog dokumenta postoji okvir za nastavak dijaloga. Postoji platforma vlade, odluke koje su postignute u Briselu i usvojene na vladi, kao i više rezolucija usvojenih u parlamentu", rekao je Stefanović.

On je ponovo demantovao tvrdnje da vlada nije prihvatila dogovore koji su postignutu u Briselu i istakao da je pitanje njihovog usvajanja jedno, a implemntacije drugo.

"Primena će se desiti u najkraćem mogućem roku. Vlada će doneti odluke o temama kao što su sloboda kretanja, katastar, matične knjige... i odmah potom će se krenuti u primenu", objasnio je Stefanović.

On je dodao i da tu primenu trenutno otežava birokratija i poručio da "ćemo uskoro svi biti svedoci da će sve odluke postignute u Briselu u potpunosti biti izvršene".

"Sve što je doneto u Briselu treba da se primeni i o tome postoji konsenzus na nivou vlade i vladajuće koalicije", ukazao je Stefanović.

Šef beogradskog tima je ocenio da su tvrdnje pojedinih eksperata, da je Srbija u Briselu priznala Vrhovni sud Kosova, "netačne i zlonamerne".

U tom smislu Stefanović je rekao da je Srbija, kroz dijalog sa Prištinom, prvi put dobila mogućnost da utiče na važne procese koje inače, zahvaljujući zalaganju međunarodne zajednice, vodi isključivo Priština.

"Mi ne možemo da ukinemo institucije koje su Prištini dali Unmik, Savet bezbednosti UN i velike sile. Oni inače sami mogu da sprovode katastarske radnje, imaju svoj katastar i sve to rade bez našeg uticaja, a mi smo kroz dijalog i dogovor o katastrima dobili mogućnsot da utičemo na te procese. Dobili smo pravo na uticaj", podvukao je Stefanović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.