Stefanović: Diskreditacija MIP-a

Izvor: B92, Beta, 02.Mar.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Diskreditacija MIP-a

Beograd -- Potpuna je neistina da je neko iz Beograda naredio da se Miladinu Kovačeviću izdaju putne isprave, tvrdi Borislav Stefanović iz Ministarstva spoljnih poslova.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova je, gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92, ocenio da su mnoge od neistina koje su objavljene u vezi sa slučajem "Kovačević" usmerene na to da diskredituju Ministarstvo.

Internom istragom potvrđeno je da niko iz Ministarstva inostranih poslova nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naredio bivšem vicekonzulu Srbije u Americi Igoru Miloševiću da Miladinu Kovačeviću izda novi pasoš, rekao je šef kabineta ministra Vuka Jeremića Borislav Stefanović.

Bivši generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović kaže da izdavanje pasoša nije bilo nezakonito zbog toga što je Kovačević pušten iz pritvora, već zato što je američki sudija izričito naredio da mu se ne sme izdati novi pasoš.

Bivši generalni konzul Srbije u Njujorku Slobodan Nenadović kaže da je njegov propust što je verovao vicekonzulu Igoru Miloševiću, koji je obavešten da se Kovačeviću ne sme izdati putni list, ali njega, kako svog pretpostavljenog, o tome nije obavestio.

Teza Miloševićeve odbrane sada je da nije razumeo američkog sudiju, iako je posle eskalacije problema više puta potvrdio da je američki sudija zabranio izdavanje novog pasoša Kovačeviću, tvrdi Slobodan Nenadović.

"Kada sam video da imam problem u konzulatu, ja sam ga pitao da li mu je sudija američkog suda rekla to što ti je rekla. On je rekao: 'Da.’ Ja sam čovek koji je bio na funkciji, meni se može ili ne može verovati”, rekao je on.

"Samo par dana posle toga, kada smo pisali izveštaj naše misije pri Ujedinjenim nacijama, isto to pitanje mu je postavio ambasador Pavle Jevremović. Njegov odgovor je opet bio: 'Da'”, tvrdi Nenadović.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Borislav Stefanović tražio je da se objave listinzi telefonskih razgovora vođenih iz konzulata, i da se tako eliminišu sumnje da je bilo ko iz Beograda uticao na konzulat u Njujorku da izda pasoš Kovačeviću.

Niko iz Ministarstva spoljnih poslova nije zvao Igora Miloševića da naredi izdavanje novog pasoša Kovačeviću, tvrdi Stefanović.

"Čak i da nisam ja u pitanju, nego svi ostali u Ministarstvu spoljnih poslova, koji su zaista savesno i profesionalno radili ceo posao u vezi sa ovim slučajem, provereni su našom internom istragom. Provereni su i famozni listinzi telefonskih poziva, koji će biti dostavljeni istražnom sudiji”, rekao je Stefanović.

Urednica "Borbe": Odgovornost na MIP-u

Glavna i odgovorna urednica "Borbe" Olivera Zekić i dalje tvrdi da "komandna odgovornost” za slučaj Miladina Kovačevića leži na Ministarstvu spoljnih poslova i neodgovornim državnim službenicima.

Ona je odbacila spekulacije koje su se pojavile u medijima da je "Borba" bliska LDP-u i da je izvor informacija iz američke ambasade stigao preko te stranke.

"Mi nikad ni od jednog političara, a naročito ne od Čedomira Jovanovića, nismo dobijali instrukcije kako da radimo. Nismo u sistemu, zato nas i ne vole”, tvrdi Zekićeva.

"Meni zaista nije jasno ko se usudio da spinuje priču, da pusti priču da je jedan američki diplomata odao državnu tajnu”, rekla je ona.

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić nije isključio mogućnost da je afera koja je izbila usmerena protiv Vlade i da je njen cilj da se među koalicionim partnerima izazove nepoverenje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slučaj Kovačević:MSP nije obmanjivalo javnost

Izvor: Mondo, 02.Mar.2009

Šef kabineta ministra spoljnih poslova i politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović ocenio je da su mnoge od neistina koje su objavljene u vezi sa 'slučajem Kovačević' usmerene na to da diskredituju ministarstvo.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.