Štediše otišle iz Agrobanke, štednja ostaje još par dana

Izvor: Press, 29.Okt.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štediše otišle iz Agrobanke, štednja ostaje još par dana

Klijenti Nove Agrobanke, koju je juče preuzela Poštanska štedionica, nisu mogli juče da podignu svoju ušteđevinu, već samo da uzmu nove „dina" kartice kako bi raspolagali gotovinom. U Poštanskoj štedionici kažu da je za to još rano i da nemaju pouzdane informacije kada će to biti moguće

Iako je iz Vlade Srbije saopšteno da će svi klijenti Nove Agrobanke moći prvog dana da raspolažu ušteđevinom, to se ipak nije dogodilo. U to se uverio i novinar Pressa koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << juče obišao nekoliko filijala Nove Agrobanke i Poštanske štedionice u Beogradu.

Bez dinara za vikend

Kako Press saznaje, ispostavilo se i da građani, da bi mogli da raspolažu novcem koji su imali u Novoj Agrobanci, moraju lično da dođu u neku od ekspozitura Poštanske štedionice da bi potpisali nov ugovor.

Miroslava S. zatekli smo juče u zgradi Poštanske štedionice u 27. marta gde je dobio novi račun.

- U petak kada je Nova Agrobanka ugašena, sve moje kartice prestale su da važe. Ceo vikend nisam mogao ni dinara da podignem, ni da koristim kartice. Najgore je što me niko nije obavestio, već sada saznajem da treba da podnesem nov zahtev za kartice - ispričao nam je Miroslav S.

On je rekao i da će svu štednju podići i odneti u drugu banku, ali i da ni to juče nije mogao da obavi.

- Rekli su mi da ne brinem za svoj novac, ali da za sada samo prebacuju tekuće račune u Štedionicu i da ću novac sa štednog računa moći da podignem za nekoliko dana - požalio se Miroslav.

Ispred jedne od filijala Nove Agrobanke u centru Beograda juče ujutru našlo se oko dvadesetak građana koji su došli da se raspitaju kada mogu da podignu ušteđevinu, ali ni oni nisu dobili konkretan odgovor.

Da je nemoguće prvog dana podići štednju, uverio se i novinar Pressa kada je juče pozvao jednu od ekspozitura Poštanske štedionice.

Otklonjen strah klijenata

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka, rekao je da je usvajanje zakona kojim je omogućeno da Poštanskoj štedionici bude pripojena Nova Agrobanka, pravovremena reakcija države i dobar način da se ukloni strah i neizvesnost klijenata te banke.

- Za sada gledamo samo da svima omogućimo da dođu do novca sa tekućih računa, a imajte strpljenja, narednih dana će se rešavati i pitanje štednih depozita - ljubazno su nam odgovorili preko telefona.

Obezbeđeni sto odsto

Predsednik IO Poštanske štedionice Srđan Cekić kaže za Press da u toku jučerašnjeg dana nije bilo većih problema u radu sa klijentima. On je ipak dodao da nije moguće dati pouzdanu prognozu kada će klijenti moći da podignu štedne uloge.

- Klijenti su dolazili da bi se informisali o računima na kojima će im biti deponovan novac, da zaključe ugovore sa Poštanskom štedionicom, kao i da preuzmu identifikacione kartice. Nakon toga biće u mogućnosti da slobodno raspolažu svojim novcem - naveo je Cekić.

On je rekao i da juče nije bilo poteškoća u radu filijala, sem manjih tehničkih prepreka. Cekić je podsetio da je 56 ekspozitura Nove Agrobanke nastavilo rad, dok je 60 zatvoreno.

Ministar finansija Mlađan Dinkić naglasio je juče da su svi depoziti 250.000 klijenata Nove Agrobanke sto odsto obezbeđeni.

- Prebacivanjem uloga iz Nove Agrobanke u Poštansku štedionicu napravljen je veliki korak ka stabilnosti bankarskog sistema - istakao je Dinkić, i poručio da ne bi bilo problema ni ako svi klijenti odjednom podignu novac.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.