Štedela samo dva ministra

Izvor: S media, 02.Dec.2010, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štedela samo dva ministra

Gotovo sva ministarstva potrošila više nego što je bilo predviđeno i rebalansom dobila dodatne sume. Kalanovićeva i Bradić potrošili manje od najavljenog

Plan prihoda i rashoda u državi, sastavljen početkom godine, pokazao se isuviše ambicioznim. Da nije ponovo skrojen budžet i podeljena povišica, Vlada, Skupština i Predsedništvo, ali i skoro svi resori, na kraju godine grcali bi u minusu. Izuzetak su ministarstva za NIP i za kulturu, kojima je rebalansom smanjena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << suma, određena u budžetu za ovu godinu.

Ni stezanje kaiša, koje su osetili poslanici i zaposleni u stručnim službama, nije pomoglo da parlament bude na ”pozitivnoj nuli”. Ono što se uštedelo otišlo je na renoviranje zgrade na Trgu Nikole Pašića: za to je u budžetu bilo planirano 94,5 miliona dinara, a rebalansom je iznos skoro - dupliran. Ukupno, iz kase Skupštine biće potrošeno 1,6 milijardi.

Novom računicom za Predsedništvo Srbije namenjeno još skoro 30 miliona dinara, a objašnjenje je da su ”dodatna sredstva za isplatu plata i doprinosa za zaposlene”. Međutim, u poređenju sa budžetom za ovu godinu, veći je i iznos za putovanja (umesto 25,4 miliona, određen je i 38,1 milion dinara). Za sve troškove ove godine Predsedništvo ima na raspolaganju 187.253.000 dinara.

Vlada Srbije imaće za oko 80,7 miliona dinara više nego što je bilo planirano. Čak je i kabinet premijera probio iznos za okruglo milion dinara, dok su potpredsednici uspeli da se uklope u plan. Kad se saberu izdaci svih koji se vode pod ”kapom” Vlade - Generalni sekretarijat, kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju, Saveta za nacionalinu bezbednost, onih za saradnju s medijima, za evropske integracije, za saradnju s Hagom, Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu - ukupan ceh ove godine biće oko 1,8 milijardi dinara.

Dodatni novac za ministarstva, prema objašnjenju iz rebalansa budžeta, između ostalog izdvojen je i da bi se izmirili dugovi za telefon, struju, grejanje, gradsko građevinsko zemljište. Za razliku od ostalih resora kojima je rebalans ”slio” dodatni novac u kasu, Ministarstvu za NIP ”skinuto” je 6,7 milijardi, a Ministarstvu kulture - 67,8 miliona dinara.

D. M. S.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.