Stav Rusije o Kosovu ostaje isti

Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav Rusije o Kosovu ostaje isti

Moskva -- Stav Rusije prema rešavanju statusa Kosova je neizmenjen, izjavio je ruski zvaničnik Mihail Kaminjin.

"Moskva se zalaže za nastavak pregovaračko-diplomatskog procesa radi pronalaženja kompromisnog rešenja", rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova. Kaminjin je u izjavi agenciji Itar-Tas, povodom predstavljanja plana Martija Ahtisarija za Kosovo članicama Saveta bezbednosti UN, rekao da u ovoj situaciji ne može biti unapred smišljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenja.

Prema njegovim rečima, najpre će SB razmotriti Ahtisarijev plan, a konkretni predlozi strana uslediće kasnije, nakon što Ahtisarijeve predloge u aprilu razmotri SB.

Rusija se, prema diplomatskim izvorima Tanjuga u Moskvi, protivi razmatranju Ahtisarijevog plana u SB pre nego što to telo Svetske organizacije ne razmotri dokle se stiglo u pregovaračkom procesu i da, potom, donese odluku "šta dalje".

Istovremeno, za zvaničnu Moskvu Ahtisarijev plan je neprihvatljiv, jer ne zadovoljava jednu od strana i potpuno je u suprotnosti sa Poveljom UN, jer rasparčava teritoriju jedne suverene zemlje.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je prošle srede u Dumi istakao da će, u slučaju pokušaja "nametanja nečega što je neprihvatljivo Srbima protiv njihove volje, to biti neprihvatljivo" i za Rusiju.

Rusija se do sada više puta zalagala za nastavak pregovaračkog procesa i protivila nametanju rešenja za status Kosova i Metohije, smatrajući i da ako Ahtisari nije u stanju da uradi "više" u približavanju pozicija strana, on može da bude i zamenjen.

Uključivanje SB u rešavanje problema Moskva smatra preuranjenim i spremna je da podrži samo rešenje koje će zadovoljavati obe strane, podsetila je i ruska državna agencija.

Čizov: Kosovo će biti presedan

Ambasador Ruske federacije pri Evropskoj uniji, Vladimir Čizov, poručio je danas podsekretaru u američkom Stejt departmentu Nikolasu Bernsu da će Kosovo sigurno biti presedan za druge slične slučajeve u svetu, ali ne zato što je Rusija to želela.

Čizov se Bernsu obratio neposredno pošto je američki državni podsekretar izjavio novinarima da "SAD nikada neće prihvatiti da rešenje za Kosovo bude presedan za druge slične slučajeve u svetu, a pre svega u Moldaviji i Gruziji".

"Biće presedan, ali ne zato što mi to želeli!" - naglasio je Čizov, prilazeći Bernsu dok je ovaj odgovarao na pitanja novinara.

"Rusiji je važno da Srbija ostane celovita"

Ruski ministar saobraćaja Igor Levitin izjavio je Tanjugu da je Rusiji važno da Srbija ostane celovita i da će podržavati rukovodstvo Srbije da očuva jedinstvenu teritoriju.

Rusija je zainteresovana za investiranje u Srbiju i učešće u privatizacionim procesima, rekao je Levitin posle susreta sa srpskim ministrom za kapitalne investicije Velimirom Ilićem.

Levitin je zatražio od srpskog kolege "da ga srpska vlada obavesti o privatizacionim planovima, kako bi se preduzeća te države pripremila za učešće na tenderima".

Rusija i Srbija imaju zajednički interes za razvoj avio-saobraćaja, drumskog i železničkog saobraćaja, kao i za unapređenje transporta Dunavom - važne alternative drumskom saobraćaju, ocenio je Levitin.

On je dodao da je Rusija naročito zainteresovana za izgradnju logističkih terminala u Srbiji, jer se "nalazi u centru Evrope gde prolaze svi putevi".

Rusija je veoma zainteresovana i za izgradnju kargo terminala na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", ali "čeka da vidi uslove tendera", za taj posao, rekao je ruski ministar saobraćaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.