Izvor: B92, 13.Nov.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav Holandije zavisi od Bramerca

Beograd -- Ambasador Holandije u Srbiji Ronald van Dartel kaže da će izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca biti presudan za odluku Holandije o odmrzavanju SSP-a.

"Čekamo novi izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN, kako bismo utvrdili da li su vlasti u Srbiji učinile sve što mogu da sarađuju sa Tribunalom, uključujući napore da uhapse dvojicu preostalih optuženika", rekao je ambasador.

Van Dartel, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije direktno odgovorio na glavnu nedoumicu da li će Holandija prihvatiti eventualnu ocenu da Srbija sarađuje sa Tribunalom i dozvoliti deblokadu Prelaznog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre hapšenja preostalih optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Moja vlada je stroga, ali pravedna kada je reč o širenju EU. Ukoliko zemlja koja želi da uđe u EU preduzima napore, a rezultati pokažu te napore, očigledno je da to treba priznati, kao što smo to činili i ranije. Zaključak Serža Bramerca biće važan faktor u donošenju odluke", rekao je ambasador.

Holandija i dalje pridaje veliki značaj naporima srpske vlade da uhapsi preostale optuženike i u tom pogledu "s interesovanjem prati napore i izjave srpskih vlasti", napomenuo je Van Dartel.

Ambasador je potvrdio da je Srbija protekle godine "preduzela značajne napore na putu ka EU" i u tom kontekstu on je pozdravio predstojeću liberalizaciju viznog režima sa Srbijom.

On je takođe rekao da je Srbija pokazala napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, kao što je to u junu naveo i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odmrzavanje i bez Mladića?

Izvor: Večernje novosti, 13.Nov.2009

Holandija sve bliže odluci da podrži primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Izveštaj haškog glavnog tužioca Seržba Bramerca biće važan signal

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.