Statut godinu dana čeka na potvrdu

Izvor: B92, 15.Okt.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statut godinu dana čeka na potvrdu

Beograd -- Godinu dana od usvajanja statuta Vojvodine, on još nije potvrđen u Skupštini Srbije. Pokrajinski premijer veruje da će to pitanje biti uskoro rešeno.

Skupština Vojvodine je pre godinu dana usvojila Statut i prosledila ga na potvrđivanje republičkom parlamentu. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić konačno se oglasio u javnosti u vezi sa statutom i rekao da je optimista i da će ceo proces oko Statuta biti završen za nekoliko dana.

Pajtić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nezadovoljan što se godinu dana čeka na potvrđivanje Statuta. On je potvrdio da će Statut doživeti samo jezičko-tehničku korekciju.

"Sve što se pojavljivalo u medijima o Statutu je neistina. Nikada nije dovodjeno u pitanje ni predstavništvo u Briselu, ni Novi Sad kao glavni grad, ni Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, kao i da Vojvodina sklapa međuregionalne ugovore”, objasnio je Pajtić.

Na pitanje novinara da li će se povuci iz politike ako staut ne bude donet Pajtić je odgovorio:

"Evo sada ćemo imati jezičku, tehničku korekciju, a ko je mislio da ću se predati u nekom trenutku taj me očito ne poznaje”.

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da je nedopustivo da se na usvajanje Statuta čeka godinu dana i poručuju da je potrebna bolja saradnja da između pokrajinskih i republičkih vlasti.

"Mi imamo uveravanja da će statut i zakon o nadležnostima u skorije vreme biti donet. Mi se nadamo tome jer su svi rokovi probijeni”, istakao Branislav Bogarški iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U Srpskoj radikalnoj stranci kažu da su ranije upozoravali da je statut protivustavan, što je pokazalo i njegovo neusvajanje u republičkom parlamentu.

"Nisu smeli da se odluče da usvoje statut koji je protivustavan i čije su odredbe u suprotnosti sa postojećim zakonima”, ocenio je Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke.

Vladajuća većina očekuje da će Statut do kraja novembra biti potvrđen i da će pokrajinska skupština moći da usvoji budžet za 2010. godinu u skladu sa novim nadležnostima.

O statutu Vojvodine je bilo reči i u emisiji Replika.

Egereši: Pitati Beograd

Predsednik Skupstine Vojvodine Šandor Egereši rekao je za B92 da usaglašeni predlozi statuta Vojvodine i zakona o prenosu nadležnosti nisu stigli u vojvođanski parlament.

On je za televiziju B92 rekao da zašto do toga nije došlo treba pitati Skupštinu Srbije i republičku Vladu dodajući da "ima informacije" iz Beograda da su usaglašeni stavovi pokrajinske i republičke vlasti o ta dva dokumenta.

Egereši je podsetio da su još pre godinu dana pokrajinska administracija i vojvođanski parlament učinili sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi Vojvodina dobila statut i zakon o prenosu nadležnosti.

Statut Vojvodine usvojen je glasovima 89 poslanika vladajuće koalicije u pokrajinskoj skupštini 14. oktobra 2008. godine i narednog dana upućen je na izjašnjavanje u Skupštini Srbije.

Ovde možete pogledati gostovanje predsednika vojvođanskog parlamenta u našim vestima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.