Izvor: B92, 24.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Status zavisi od bezbednosti"

Vašington, Moskva -- Zamenik šefa UNMIK-a Leri Rosin izjavio je da će konačan status Kosova odrediti međunarodna zajednica.

"Moramo biti sigurni da je većina na Kosovu sposobna da živi u miru s drugim etničkim zajednicama, pre svega srpskom, i da pokaže da to može da uradi", izjavio je Rosin u Vašingtonu, na skupu o stabilizaciji i obnovi zemalja zahvaćenih ratovima, koji je organizovao Institut za mir.

"Početak razgovora o konačnom statusu uslovljen je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napretkom u primeni Standarda, posebno u gblavnim oblastima, kao što je multietničnost društva na Kosovu. Međunarodna zajednica će na leto oceniti primenu Standarda, a ako je ocena pozitivna, pregovori o konačnom statusu počinju na jesen. Pojave etničkog nasilja bi katastrofalno unazadile dijalog o statusu", upozorio je Rosin.

Kosovo može biti presedan

Rešenje problema sa Kosovom može biti presedan za druge regione koji pretenduju na nezavisnost, kao što su Nagorno Karabah, Abhazija, Južna Osetija i Severni Kipar, izjavio je predsednik spoljnopolitičkog komiteta Državne dume Rusije Konstantin Kosačov.

Perspektive za sređivanje kosovskog problema će biti značajna tema razgovora koje će ruska parlamentarna delegacija imati na Balkanu od 23. do 29. marta, istakao je on u izjavi za RIA Novosti. Delegacija će posetiti Srbiju i Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju. "Ima mnogo situacija u savremenoj Evropi koje iščekuju rešenje verifikovano s pravnog aspekta, što je princip za sređivanje konflikata ili u korist teritorijalne celovitosti države ili u korist prava nacije na samoopredeljenje. I kosovska situacija može postati presedan", zaključio je Kosačov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.