Izvor: B92, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Status na proleće"

Priština -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da će status Kosova biti definisan na proleće naredne godine.

Nakon današnje sednice kosovskog pregovaračkog tima, Sejdiju je rekao da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari odmah nakon parlamentranih izbora u Srbiji objaviti predlog za status, kao i da nakon toga sledi odgovarajuća procedura koja vodi rešenju za Kosovo.

"Taj proces će trajati dva do tri meseca, i on se ne može vratiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unazad", rekao je Sejdiju, kao i da će pregovarački tim u iščekivanju rešenja biti angažovan na izradi novog ustava i paketa izbornih zakona.

"Stvarno je urađen veliki posao tokom ove kalendarske godine. Bio je ogroman posao, bez obzira na odlaganje predstavljanja Ahtisarijevog predloga", rekao je Sejdiju.

Pregovarački tim je, prema njegovim rečima, podržao učešće političkih partija Albanaca iz Preševske doline na parlamentarnim izborima u Srbiji, kao i njihovu saradnju.

"Iscrpljeni pregovori o statusu"

Sejdiju je izjavio i da su pregovori srpske i albanske strane o Kosovu iscrpljeni.

"Naš pristup je bio konstruktivan, zasnovan na međunarodnim standardima, a u nekim slučajevima i više od njih", rekao je Sejdiju i dodao da kosovska strana ima poverenja u predstavnika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, njegovu ekipu, i u Kontakt grupu, i da on ne očekuje nove razgovore.

U ponedeljak je predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković-Ivić izjavila da će predlog Ahtisarija biti dobra osnova za dalje pregovore.

Dnevnik Koha ditore juče je preneo da je diplomata blizak ekipi Ahtisarija izjavio da posle predstavljanja predloga statusa neće biti pregovora Prištine i Beograda, već da će dve strane imati rok od mesec dana da Ahtisariju dostave komentare predloga rešenja statusa.

Diplomata, čije ime nije objavljeno, rekao je kako očekuje da nova rezolucija Ujedinjenih nacija o Kosovu bude usvojena u martu, tokom predsedavanja Velike Britanije Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.