Status kandidata za EU do 2008.

Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Status kandidata za EU do 2008."

Božidar Đelić (FoNet)

Beograd -- Potpredsednik vlade Božidar Đelić misli da Srbija može da stekne status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do 2008.

Uslov je, prema Đelićevim rečima, postojanje političke volje i efikasan parlament. Predsednik skupštine najavio je donošenje promene poslovnika o radu parlamenta u avgustu.

Da bi postala kandidat za članstvo u EU do kraja 2008. i da bi građani Srbije prestali da čekaju ispred ambasada za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vize, parlament mora da ubrzano donosi zakone u skladu s Evropskom unijom. Cilj Vlade je i da za 18 do 24 meseca Srbija bude na beloj šengenskoj listi.

"To su izuzetno ambiciozni ciljevi, ali mi njih možemo da dostignemo ukoliko se već na jesen, od prvog momenta rada skupštine obezbede uslovi da skupština efikasno radi, da ne bude opstrukcije koje nisu nužne. Opozicija mora i treba da kritikuje vlast, ali moramo da se držimo teme i da raspravljamo o onome što su pravi argumenti za ili protiv određenih mera, a ne da se sve pretvori u dnevnopolitički cirkus", kaže potpredsednik vlade Božidar Đelić.

Cirkus bi trebalo da smiri promenjen poslovnik, koji predsednik skupštine Oliver Dulić najavljuje za avgust. Na primer, ograničilo bi se vreme u kojem bi skupština usvajala zakone.

Test za efikasnost poslanika trebalo bi da bude usvajanje zakona o putnim ispravama, državnoj granici i azilu.

"Narodna skupština neće biti usko grlo evropskih integracija. Naprotiv, biće motor i najveći promoter evropskih integracija i onoga što je važno za naše društvo, a to su evropske vrednosti", kaže predsednik skupštine Oliver Dulić.

Skupštinski Odbor za evropske integracije obrazovao je radnu grupu za izradu deklaracije o zajedničkom delovanju Vlade i Skupštine Srbije u procesu evropskih integracija.

Međutim, i sa najbržim radom i skupštine i vlade, približavanje Evropskoj uniji će, ipak, zavisiti od saradnje s Haškim tribunalom. Zbog toga je neizvesno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji treba da bude parafiran u oktobru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.