Status kandidata u EU najkasnije do polovine 2011.

Izvor: S media, 18.Feb.2010, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status kandidata u EU najkasnije do polovine 2011.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić izjavio da je cilj Srbije da do kraja 2010. godine, a najkasnije do polovine 2011. stekne status kandidata za članstvo u EU.

Djelić je na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije objasnio da je cilj Srbije da tokom aktuelnog šestomesečnog španskog predsedavanja Evropska komisija dobije "zeleno svetlo" za razmatranje zahteva Srbije za sticanje kandidature za članstvo u EU, a da status kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stekne tokom mandata sledećeg predsedavajućeg EU Belgije.

Djelić je naveo da Srbija ulaže značajne napore da zahtev za sticanje kandidature bude stavljen na dnevni red nekih od narednih sastanaka Saveta ministara EU i da se aktivno priprema za to, bez obzira da li će se to dogoditi na proleće ili na leto.

Djelić je, predstavljajući članovima odbora izveštaj o sprovodjenju Nacionalnog programa integracije Srbije u EU za period oktobar-decembar 2009. godine, rekao da je ukupna ispunjenost tog kvartalnog izveštaja 77 odsto, odnosno da je od 115 propisa doneto 88.

Skupština Srbije je, prema njegovim rečima, za period za koji je izveštaj napravljen, usvojila 22 zakona, što je, kako je ocenio, iznad cilja i što je stavlja medju tri najreproduktivnija parlamenta u 2009. godini.

"To potvrdjuje da bez Skupštine Srbije naš put u EU nije moguć", kazao je Djelić i izrazio nadu da će Srbija i njene institucije i u 2010. godini ostvariti sve zacrtano.

On je dodao da je kraj 2012. godine, kao rok do kada bi svi predvidjeni domaći propisi trebalo da budu uskladjeni sa propisima EU, ambiciozan cilj, da su sve zemlje na putu ka EU imale problema sa tim i da do tada treba doneti još 420 propisa, što zahteva da vlada bude još produktivnija, a da parlament i dalje bude medju tri najproduktivnija.

Djelić je podsetio da su od oktobra ukinute vize za gradjane Srbije, odmrznut Prelazni trgovinski sporazum, kao i da je podnet zahtev Srbije za sticanje članstva u EU.

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević podsetila je da je prethodna godina bila najbolja godina do sada kada su u pitanju evropske integracije i da sad ima još više razloga da svi rade na tome da 2010. bude još bolja.

Ona je navela da bi, kada je reč o Skupštini Srbije, kvalitet debate pre donošenja zakona, provere uskladjenosti zakona, kao i primena zakona, mogli biti bolji.

U raspravi o izveštaju, članovi odbora iz redova SRS ukazali su da Skupština Srbije više nije kočnica donošenju zakona i napretku Srbije ka EU.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.