Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Status Kosova - u "pravo vreme"

Njujork -- Marti Ahtisari je rekao u Njujorku da za Kosovo nema povratka u prošlost i da Beograd mora da bude realan.

Marti Ahtisari, specijalni predstavnik UN-a za pregovore o statusu Kosova, osim što je najavio da će u drugoj polovini januara na pregovorima biti reči o decentralizaciji, rekao je da će konačni status pokrajine biti utvrđen pravovremeno.

"Jasno je da je jedno od ključnih pitanja o kome ćemo pričati posle novogodišnjih praznika je zaštita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nealbanskih zajednica na Kosovu. To zahteva reorganizaciju lokalne samouprave, a kosovski Albanci to moraju uzeti u obzir i uključiti se u razgovore o tom pitanju. Za Beograd je moja poruka bila jasna, moraju biti realni. Prema usvojenim principima za Kosovo nema povratka u prošlost", rekao je Ahtisari.

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić za B92, ipak, navodi da realnost na Kosovu ne može biti u suprotnosti sa pravom, jer je status Kosova prvenstveno pravno pitanje: "Mislim da je ova realističnost koju pominje specijalni izaslanik gospodin Ahtisari vezana za realističnost situacije koja se odnosi na svakodnevni život ljudi. U tom smislu je Beograd ponudio gospodinu Ahtisariju i gospodinu Rohanu da prvi razgovori budu o praktičnom životu ljudi, koji bi se ticali pre svega decentralizacije."

Inače, po prvi put pomenut je ekonomski aspekt kosovskog problema kao jedna od najvažnijih tema pregovora. Marti Ahtisari kaže da će tome posvetiti posebnu pažnju , jer Kosovu mora biti omogućeno da se razvija ekonomski i politički: "Kosovo ima prirodnih sirovina, na primer lignita za koji je Svetska banka rekla da će trajati najmanje 50 do 75 godina. To takođe zahteva velike investicije i mi to moramo uzeti u obzir. Moja poruka tom regionu je takođe bila da ne mogu očekuju da će međunarodna zajednica finansirati život na Kosovu zauvek".

Da je ekonomski aspekt kosovskog problema veoma bitan slaže se i premijerov savetnik Aleksandar Simić, koji, međutim, navodi da važnost ekonomije ne može da omogućava ubrzanje privatizacije na Kosovu: "Ono što mora da se ima u vidu to je da taj ekonomski aspekat ne može biti razlog za ubrzanu privatizaciju koja je na Kosmetu vršena potpuno protivno svim međunarodnim i uporednim standardima. Tako da se nadam da će gospodin Ahtisari svojim realističkim pristupom uneti red u inače veliki nered koji su ostavile i UN, a posebno specijalni predstavnici kakav je Petersen."

Iako tvrdi da međunarodno finansiranje Kosova neće trajati zauvek, Marti Ahtisari navodi da ekonomski razvoj Kosova vidi uz pomoć finansijskih institucija, kao što je Evropska banka za razvoj, Evropska unija i Evropska komisija.

Najava prenosa nadležnosti opasan potez

Najava skorog prenosa nadležnosti na privremene institucije KiM je nepromišljen i opasan politički potez.

"Ukoliko bi do toga zaista i došlo, bili bi ugroženi napori međunarodne zajednice i vlasti u Beogradu da se otvaranjem političkih razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije stvori atmosfera poverenja i dobrih namera", navodi se u pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore o budućem statusu južne pokrajine.

Pregovarački tim ocenjuje da je svojom najavom o prenosu nadležnosti, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Soren Jesen-Petersen doveo u pitanje sprovođenje Rezolucije UN 1244 i odredbe Ustavnog okvira za Kosovo i Metohiju.

Takođe se ocenjuje da je Jesen-Petersen ignorisao izveštaj specijalnog izaslanika UN Kaja Ejdea u kojem se izričito upozorava na brojne negativne posledice mogućeg prenosa nadležnosti iz oblasti policije i pravosuđa na privremene institucije Kosova i Metohije.

"Na samom početku razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije takvi potezi samo idu na ruku ekstremističkoj politici albanskog rukovodstva u pokrajini, na čiju se stranu specijalni predstavnik (Jesen-Petersen) nedvosmisleno svrstao", navodi se u saopštenju.

Koordinacioni centar kritikuje UNMIK

Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju kritikovao je UNMIK zato što njegovi čelnici nisu pokazali "elementarni oprez i suzdržanost" u vezi sa prenosom ovlašćenja za policiju i pravosuđe na privremene institucije Kosova i Metohije.

Koordinacioni centar u saopštenju podseća na nerešena ubistva, trgovinu ljudima, narkoticima, zastrašivanja svedoka, nemoć pravosuđa, pljačku privatne imovine Srba i ostalih nealbanaca, spaljivanje i uništavanje manastira, spomeničke zaostavštine, grobalja, privatnih kuća, oružane napade, kao i atmosferu nasilja, pretnji pritisaka i straha na Kosovu.

I pored svega navedenog, Koordinacioni centar primećuje da ništa od svega toga nije bilo "dovoljno važan razlog da UNMIK i njegovi čelnici pokažu elementarni oprez i suzdržanost u vezi sa prenosom ovlašćenja za policiju i pravosuđe na privremne institucije KiM".

Koordinacioni centar je, takođe, izjave portparola UNMIK-a Niradža Singa i premijera privremenih kosovskih institucija Bajrama Kosumija, u vezi Uredbe o formiranju ministarstva policije i pravde pri kosovskoj vladi, ocenio kao - cinične. Sing je ranije danas izjavio da UN Uredba o formiranju ministarstava policije i pravde pri kosovskoj vladi, neće uticati na pregovore niti prejudicirati budući status Kosova i naveo da je ona rezultat "razvoja i zrelosti" privremenih kosovskih institucija.

Novicki: Ljudska prava ispod standarda

Poštovanje ljudskih prava na Kosovu je ispod međunarodnih standarda, izjavio je danas, na kraju mandata, kosovski ombudsman Marek Antoni Novicki. Novicki je na poslednjem sastanku sa novinarima na Kosovu, ocenio da još nije vreme da se ta izuzetno značajna institucija "narodnog advokata" prenese na kosovske institucije.

Novicki je odluku šefa UNMIK-a Sorena Jesen-Petersena o prenošenju ovlašćenja ombudsmana na predstavnike Kosova ocenio kao političku.

"Ceo taj proces prenosa ovlašćenja do sada nije išao po planu", rekao je Novicki i dodao da će do imenovanja novog ombudsmana tu funkciju obavljati jedan od njegovih zamenika Hilmi Jašari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.