Izvor: B92, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Status Kosova tek krajem 2008."

Beograd, Beč -- Dušan Proroković ocenio da suštinski pregovori o statusu Kosova tek počinju i da je realan rok za definisanje rešenja kraj 2008.

"Ovo je tek početak pregovaračkog procesa. Nama je u interesu da do rešenja dođemo što je moguće pre, ali mislim da će morati da se održi još mnogo sastanaka", rekao je državni sekretar u srpskom ministarstvu za Kosovo i Metohiju u intervjuu za Večernje novosti.

Proroković je kazao da je "iluzorno očekivati" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se do 10. decembra, kada posrednička trojka Kontakt-grupe treba da dostavi izveštaj generalnom sekretaru UN, postigne kompromisno rešenje za budući status Kosova.

Proroković je rekao da od predstojeće runde pregovora u Beču, 22. oktobra, ne treba očekivati "ništa spektakularno, osim da se iz sastanka u sastanak ide napred", da se otvara što više tema i "povede dijalog" Beograda i Prištine.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovu i Metohiju rekao je i da ne zna kakva je tačno stav Evropske unije o pitanju statusa Kosova, iako se iz Unije od nedavno čuje reč "kompromis".

On je rekao da pored napora predstavnika EU u "trojki" Volfganga Išingera da se postigne dogovorno rešenje, "postoji još nekoliko inicijativa iz Brisela koje stvaraju konfuziju".

"Trebalo bi da u Briselu imamo 'jedan telefon', jednog čoveka koji će da kaže šta je stav EU", rekao je Proroković.

"Postepena primena Ahtisarijevog plana"

Ministar obrazovanja u privremenoj vladi Kosova Agim Veliu ne očekuje da će Priština jednostrano proglasiti nezavisnost, već će će postepeno početi da primenjuje Ahtisarijev plan.

On je u izjavi bečkom dnevniku Viner cajtung kazao da vlada i skupština Kosova nakon 10. decembra nameravaju da započnu "postepenu primenu Ahtisarijevog paketa", prenosi Tanjug.

Međutim i pored odustajanja od jednostranog proglašenja nezavisnosti, Veliu smatra da se kosovski Albanci neće zadovoljiti ničim manjem od samostalnosti.

"Ekonomist": Kosovo još daleko od nezavisnosti

Kosovo je još daleko od nezavisnosti i Albanci strahuju da bi se pregovori mogli nastaviti i iduće godine, ocenjuje britanski "Ekonomist".

Na Kosovu, podseća nedeljnik, mnoga dosadašnja obećanja nisu ispunjena pa kosovski Albanci strahuju da i zapadno obećanje o nezavisnosti neće biti ispunjeno.

Britanski list navodi da je malo verovatno da će sadašnja faza diplomatskih pregovora doneti bilo kakvo rešenje za status Kosova i Metohije i među Albancima vlada zabrinutost da bi se pregovori mogli nastaviti i iduće godine.

Neki albanski političari, podseća se, najavljuju da će posle završetka ove faze pregovora, 10. decembra, jednostrano proglasiti nezavisnost ali, ukazuje britanski nedeljnik, to će proglašenje biti bezvredno ako ga ne prizna dovoljan broj zemalja, pre svega Evropske unije.

Među zabrinutim liderima kosmetskih Albanaca se, saznaje "Ekonomist", ukazuje na primer Bosne i Hercegovine iz 19. veka kada je 1878. godine upravu preuzela Austro-Ugarska ali je Otomanska imperija zadržala suverenitet nad tom teritorijom.

Moguće je tako, primećuje nedeljnik, da aktuelni pregovori dovedu samo do toga da Evropska unija preuzme upravu nad Kosovom od Ujedinjenih nacija ali da pokrajina i dalje ostane pod suverenitetom Srbije. Barem, precizira list, narednih nekoliko godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.