Izvor: Politika, 18.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari pasoši važiće do kraja 2009. godine

Ministar policije Ivica Dačić ocenio da je država odgovorna što su zakonom iz oktobra prošle godine postavljeni nerealno kratki rokovi za zamenu pasoša zbog čega važenje starih mora da se produži

Poslanici Narodne skupštine Srbije završili su juče načelnu raspravu o izmenama Zakona o putnim ispravama, kojima se produžava važnost starih pasoša do kraja iduće godine umesto do kraja ove godine. Kako je rekao Ivica Dačić, ministar policije, od 1. novembra građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogu da dobiju samo biometrijske pasoše, prestalo je izdavanje starih i zato je važno usvajanje ovih zakonskih izmena. Opozicija je generalno zamerila vladi što kasni sa „evropskim zakonima”, a bilo je i tvrdnji da građani imaju problema i sa novim pasošima, pa „moraju da putuju sa dve isprave”.

Obrazlažući predložena rešenja, ministar Dačić je rekao da je MUP do sada primio 114.815 zahteva, a izdato je 80.747 biometrijskih pasoša. Prema Dačićevim rečima, nedeljno stiže 12.000 zahteva za nove pasoše, procedura je znatno ubrzana, pa se na izradu novih putnih isprava čeka u Beogradu do deset dana, a u unutrašnjosti u proseku 15 dana. On je dodao da se zahtevi za biometrijske pasoše, osim u svim policijskim upravama u Srbiji, podnose u dva diplomatsko-konzularna predstavništva, u Parizu i u Diseldorfu.

Istakavši da će poslanici Liberalno-demokratske partije podržati zakon zbog građana, Čedomir Jovanović, šef poslaničke grupe te stranke, oštro je kritikovao vladu zbog kašnjenja zakona koji su neophodni za stavljanje naše zemlje na „belu” šengensku listu. Prema njegovim rečima, našoj zemlji, osim naše nesposobnosti ništa drugo ne stoji na putu ka „belom šengenu”. Jovanović je govorio i o problemima naših građana sa novim pasošima: „Ljudi koji su uzeli nove pasoše, pa im se viza iz starog prenosi u novi pasoš, moraju da putuju sa dve putne isprave. Ako dođete na one granične prelaze koji su kompjuterizovani sa najnovijim elektronskim formularom, ispostavi se da sistem odbacuje takve pasoše. To se, na primer, dešava u Londonu i tada zavisite samo od dobre volje činovnika na graničnom prelazu”.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, kazao je da je „na opremu za izradu novih pasoša potrošeno 110 miliona evra, a problemi su se pojavili na samom početku”. Milorad Buha (SRS) kazao je da je procedura za podnošenje zahteva za izdavanje putne isprave prekomplikovana i da ostavlja mogućnost brojnih zloupotreba.

Odgovarajući na primedbe poslanika, Dačić je podsetio da je zakon usvojen oktobra 2007. godine i ocenio da odgovornost za kašnjenje leži na onima koji su „u određenom trenutku” vršili vlast. „Odgovornost leži na državi. Zakonom o putnim ispravama postavljeni su nerealni rokovi, kasnilo se u pripremi i umesto da se krene u aprilu krenulo se u julu, tako da nije bilo moguće do kraja godine zameniti pasoše”, rekao je Dačić.

On je objasnio da bi produženje važenja starih pasoša do kraja 2009. godine bilo logično rešenje dase građani ne bi našli u nezgodnoj situaciji.

Ministar je precizirao da plave pasoše SRJ poseduje oko milion građana i da MUP godišnje izdaje od 300.000 do 350.000 putnih isprava.

M. Č.

[objavljeno: 19/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.