Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovi ili zgrada opštine

Veliko Gradište -- Predsednik opštine Veliko Gradište uložio je više od pola miliona evra u rekonstrukciju zgrade opštine. Privremena uprava negoduje.

Za toliko novca, tvrde članovi privremene uprave, moglo je da se izgradi skoro 2.000 kvadrata stambenog prostora. I dok predsednik opštine navodi da optužbe nisu tačne i traži reviziju dosadašnjih sporazuma, članovi privremene uprave u toj opštini već su podneli krivične prijave.

Svetlana Janković Jula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobila je na korišćenje malu kuću u kojoj živi poslednjih 30-tak godina. Ona vreme provodi u dve hladne sobe koje prokišnjavaju, u kući bez kupatila, sa mesečnom penzijom od oko 4.000 dinara.

"Tu je šerpa, tu prokišnjava. Evo, tu je provaljeno, ne smeš da spavaš, pada ti u oči plafon. Ovde sve puknuto, ovde iza ovoga sve daske sam metnula, sve tu je zemlja, trunja se... Eto šerpa, eto lonac... to curi, to kaplje, eto...", kaže Jankovićeva.

Svetlana je samo jedna od oko 400 ljudi iz Velikog Gradišta koji dobijaju neku vrstu pomoći i među desetak porodica koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

Na njih su mislili u lokalnom Centru za socijalni rad kada su planirali da konkurišu u NIP-u za oko 100.000 evra pomoći za izgradnju 10 garsonjera za socijalne slučajeve.

Međutim, taj novac mogao je biti izdvojen iz budžeta, da predsednik opštine, socijalista Dragan Milić, nije potrošio 570.000 evra na rekonstrukciju elektroinstalacija u 50-tak kancelarija u zgradi opštine, toalet i zamenu stolarije, tvrde članovi privremene uprave.

Živoslav Lazić, predsednik privremenog organa SO Veliko Gradište kaže da se za taj novac moglo izgraditi 1.900 kvadrata stambenog prostora.

"Nije na nama da prosuđujemo da li to toliko vredi ili ne, ali jeste da posumnjamo ako se za taj novac moglo kupiti 1900 kvadrata. Da li je moguće da rekonstrukcija elektroenergetske mreže, sanitarnog čvora i zamena stolarije vredi koliko i 1900 kvadrata strambenog prostora u Velikom Gradištu", kaže Lazić.

Predsednik opštine Dragan Milić, koji je u vreme boravka ekipe B92 u Velikom Gradištu bio na putu, rekao nam je da su optužbe na njegov račun deo političke borbe.

On tvrdi da ne zna detalje o rekonstrukciji opštine, ali siguran je da je posao poveren najboljim ponuđačima koji su se javili na javni tender.

"Zgrada opštine je rađena pre 100 i nešto godina. Ona ima 3.000 kvadrata. To je istorijski spomenik. To je toliko bila propala zgrada da smo mi počeli od krova da renoviramo. Zapalili smo se tri puta i sprečen je požar u zgradi, tako da je moralo da se radi. Ja bih voleo da se napravi jedna super revizija koja će sve te investicije da proveri, tako da će tu da se vidi da li je to sprovedeno kako valja ili nije", navodi Lazić.

Želja Dragana Milića verovatno će biti ispunjena. Članovi privremene uprave kažu da su zbog načina na koji je novac potrošen na rekonstrukciju opštine protiv odgovornih lica podneli krivične prijave.

Oni kažu da su podneli još tri krivične prijave i to: za nezakoniti transfer 22,5 miliona dinara privatnom preduzeću, za izgradnju dela gradske kanalizacije koja je koštala skoro 45 miliona dinara i za nezakonito srpovođenje više tendera iz 2006. godine koji su doneti po hitnom postupku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.