Izvor: B92, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Vojska podržava vrh

Beograd -- Ministar odbrane Zoran Stanković izrazio je očekivanje da će pitanje statusa Kosova biti rešeno pravnim i političkim sredstvima.

Na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" Stanković je ponovio da vojska Srbije podržava državno rukovodstvo i pregovarački tim u naporima da Kosovo ostane u granicama Srbije.

Stanković je učestvovao na 43. minhenskoj konferenciji o globalnoj bezbednosnoj politici, gde je imao niz susreta sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državnicima.

Ministar Stanković je rekao da Kosovo i Metohija nisu bili dominantna tema na toj konferenciji, već da se više razgovaralo o Palestini i Iranu, ali da su njegovi sagovornici izrazili nadu da će problem pokrajine biti rešen na zadovoljavajući način.

On je svojim sagovornicima preneo očekivanje da će novi parlament i Vlada Srbije uskoro biti konstituisani i ponovio spremnost države da nastava sa ispunjavanjem svojim međunarodnih obaveza.

Pomoćnica ministra za politiku odbrane Snežana Samardžić-Marković rekla je da je učešće predstavnika Srbije na konferenciji bilo veoma značajno jer se raspravljalo i o budućnosti NATO u 21. veku.

Ona je rekla da je srpska delegacija svojim sagovornicima prenela spremnost da se nastave reforme u oblasti bezbednosti.

Samardžić-Marković je dodala da je veoma bitno što nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da treba naći rešenje za Kosovo koje će omogućiti da obe strane budu zadovoljne.

Ministar je preneo stav ruskog predsednika Vladimira Putina da će Rusija imati razumevanje samo za onaj ishod pregovora koji će podržati i Srbi i Albanci, a da je ukrajinski predsednik Viktor Juščenko ocenio da nije dobro da se Kosovu nudi nezavisnost, a Srbiji "nejasne integracije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.